Nieuwe vaccinatiegraadcijfers nog steeds zorgelijk, maar regio NHN toont lichtpuntjes

Regio – Het RIVM-rapport ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland verslagjaar 2024’ IS gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de vaccinatiegraad bij zuigelingen in de regio Noord-Holland-Noord (NHN) licht is gestegen. Bij kleuters, schoolkinderen en adolescenten is de vaccinatiegraad verder gedaald. Het aantal zwangere vrouwen dat gevaccineerd is tegen kinkhoest is wel fors toegenomen. Hoewel er kleine lichtpuntjes zijn in onze regio, is de vaccinatiegraad nog te laag en dit blijft GGD Hollands Noorden zorgen baren.

Ondanks de daling is de vaccinatiegraad voor zuigelingen en kleuters in NHN hoger dan het landelijk gemiddelde. Het aantal kinderen dat op de leeftijd van 2 jaar volledig is gevaccineerd is gestegen naar 86,7%. Voor oudere leeftijdsgroepen is de vaccinatiegraad in NHN lager dan het landelijk gemiddelde. De meest opvallende dalingen zijn de vaccinatiegraad bij 10-jarigen voor DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rodehond) (respectievelijk 77,5% en 77,3%) en de vaccinatiegraad bij 15-jarigen tegen meningokokken (61,6%). Wel is een stijging zichtbaar in het aantal tieners dat is gevaccineerd tegen HPV (humaan papillomavirus). Tot slot is het aantal zwangere vrouwen dat gevaccineerd is tegen kinkhoest gestegen tot iets boven het landelijk gemiddelde.

Anonieme vaccinaties niet meegenomen in rapport

Ouders moeten toestemming geven voor het doorgeven van vaccinatiegegevens aan het RIVM. Als die toestemming er niet is, worden deze vaccinaties niet meegenomen in de analyse. De berekende percentages in NHN zijn een kleine onderschatting van de werkelijke vaccinatiegraad in de regio.

GGD Hollands Noorden betrekt gemeenten en netwerkpartners actief bij het verhogen van de vaccinatiegraad. Medio 2023 is GGD Hollands Noorden gestart met het actieplan ‘Verhogen vaccinatiegraad’. Vanaf dit jaar zijn de gemeenten in onze regio hier actief bij betrokken. Verschillende acties zijn reeds uitgevoerd, zoals het verzorgen van online informatiebijeenkomsten, meer communicatie via sociale media, logistieke aanpassingen in aanmeldprocedures en samenwerking met bijvoorbeeld kinderopvang, onderwijs, verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen.

De ervaring leert dat het inzetten van combinaties van verschillende interventies én een lange termijn-samenwerking tussen verschillende partijen nodig is om het tij te keren. Mogelijke resultaten van al deze acties zullen pas zichtbaar zijn in de rapportage in 2025. (Foto: LuAnn Hunt via Pixabay)