Zaterdag 18 maart was de open dag van ViVa!Zorggroep in het kader van de week van Zorg en Welzijn. Woonzorgcentrum Geesterheem in Uitgeest gaf de gelegenheid ontwikkelingen van dichtbij te bekijken en meer te weten te komen. Zo kon men een appartement bezichtigen, vragen stellen aan het Wijkzorgteam of uitvinden van welke leuke activiteiten men gebruik kan maken. Medewerkster Anet Hardebol vertelde over het Uitbureau dat een groot scala aan mogelijkheden biedt om cliënten mooie momenten te bezorgen. Zo kan men zwemmen in Castricum onder deskundige begeleiding, wandelen of met de duofiets naar bijvoorbeeld het strand gaan. Maar omdat de fiets niet ieder moment gebruikt wordt, mogen dorpsbewoners dit handige en makkelijke vervoermiddel ook gebruiken. Anet: “Wij hebben voor elk wat wils en merken dat hiermee het ‘zich alleen voelen’, doorbroken wordt. Doe je mee aan Zitdansen of Zwemmen dan hoor je bij de club en heb je je familie ook weer wat te vertellen. Behalve dat het leuk is, is het ook heel goed voor de sociale contacten.”
Aan de overkant van Geesterheem hingen zaterdag ballonnen om feestelijk te benadrukken dat hier het nieuwe Ontmoetingscentrum is gevestigd voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorger. In deze Slimpwoning werd de slaapkamer bij de woonkamer getrokken waardoor het nu een ruime woning is. Aan een grote tafel gevuld met spelletjes zit de heer Herman van de Pol samen met drie professionele medewerkers. Het leukst vindt hij de legpuzzels die uitgestald bij het raam liggen maar gewoon gezellig kletsen met deze of gene is ook prima. Coby Visser laat met trots de opgeknapte ruimte zien waar zelfs gedacht is aan een privékamertje voor de rustzoeker en vertelt: “Wij zijn zes dagen per week open van 10.00-16.00 uur. Ja ook op zaterdag want anders is voor sommige mensen het weekend zo lang. ’s Ochtends beginnen wij met koffie en de krant of kletsen wat. Vervolgens kijken wij wat de behoefte van de cliënt is. Dat varieert van een wandelingetje maken of een spelletje doen tot voorlezen of een boodschap halen. Wij kijken ook naar het verleden van iemand. Als een cliënt altijd heeft geschilderd dan gaan we een keer schilderen.”
Om in aanmerking te komen voor dit Ontmoetingscentrum heeft men een indicatie nodig van het CIZ en/of de gemeente. Heeft men een indicatie voor het Ontmoetingscentrum dan wordt een eigen bijdrage gevraagd door het Centraal Administratie Kantoor(CAK). Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage. Heeft men geen indicatie dan kan men in overleg eventueel ook tegen betaling deelnemen. Coby: “Wij kunnen ons voorstellen dat mantelzorger of cliënt eerst wil kijken hoe het hier is en de sfeer wil proeven, dus men is altijd van harte welkom om eens aan te waaien. Er is veel mogelijk, men kan ook halve dagen deelnemen. Wij begrijpen dat de dagen voor een mantelzorger zwaar kunnen zijn en willen graag die zorg even overnemen zodat men ook eens tijd heeft om zelf iets te ondernemen.” Inmiddels is de heer Simon de Vries binnengelopen en zit binnen een mum van tijd in de buurt van een enorme pot met paaseitjes via een kaartsysteem spreekwoorden te raden.
Er wordt veel gelachen, de sfeer is gemoedelijk. Coby: “Omdat wij net gestart zijn voor Uitgeest en Akersloot, wil ik graag een oproep doen. Wij kunnen nog veel vrijwilligers gebruiken op allerlei gebied. Denk aan een uurtje voorlezen of helpen met koken want dat doen wij hier ook in onze keuken. Muziek maken zou kunnen of gezellig liedjes zingen. Wij staan open voor ideeën en hopen op aanmeldingen van zowel cliënten (want plek genoeg) als vrijwilligers. Loop gerust eens binnen of bel 0251 -314463.’’ (Monique Teeling)