Castricum – Op zaterdagmiddag 21 april houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: ‘10 jaar stadsvogelbescherming’. De lezing wordt verzorgd door Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang 14.00 uur. Tevens wordt de jubileumtentoonstelling van de vogelwerkgroep officieel gesloten. De lezing is gratis voor leden van de Vogelwerkgroep, niet-leden betalen drie euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal.
De wijze waarop mens het landschap vormgeeft bepaalt in belangrijke mate het voorkomen van planten en dieren. Dat geldt ook voor het stedelijk gebied. Voor sommige diersoorten is de stad zelfs het belangrijkste leefgebied. Bekende voorbeelden uit de vogelwereld zijn de gierzwaluw en de huismus. Maar ook sommige zoogdiersoorten, vooral vleermuizen, zijn sterk aan steden gebonden. Daarnaast zijn er allerlei (muur-)planten die in steden goed gedijen. Sommige daarvan komen in Nederland zelfs uitsluitend in stedelijk gebied voor.
Het stedelijk landschap is dynamisch en verandert soms snel, dan weer geleidelijk. Door renovatie, sloop, nieuwbouw en stadsuitbreiding past de mens de stad steeds weer aan veranderende wensen en mogelijkheden aan. Hierdoor krijgt ook het leefgebied van de stedelijke flora en fauna een ander aanzien. Soms ten gunste van een soort, maar tegenwoordig meestal niet in het voordeel van typische stadbewoners.
Effectieve bescherming van vogelsoorten richt zich op de belangrijkste populaties en de leefgebieden. Voor dieren die in de stad hun belangrijkste leefgebied vinden, moet de bescherming dus plaatsvinden binnen de grenzen van de stad.
In 2006 startte Vogelbescherming Nederland als eerste ter wereld een beschermingsplan voor stadsvogels. Dat is inmiddels tien jaar geleden, wat is er sinds die tijd bereikt?
(Foto: Jip Louwe Kooijmans)