Castricum – Bij de strandopgang prijkt sinds vorige week donderdag een bijzonder kunstwerk. Een paneel van tien vierkante meter, met daarop de afbeelding van een krab. Deze afbeelding is door leerlingen van vijf basisscholen gemaakt door plastic zwerfafval te verwerken in een enorm mozaïek. Donderdagochtend werd het kunstwerk letterlijk ten doop gehouden en werd bekend gemaakt welke school naar het oordeel van de jury het mooiste werkstuk had gemaakt.
Als je op geringe afstand langs het kunstwerk loopt, zie je duidelijk welke voorwerpen er gebruikt zijn voor het vervaardigen van het mozaïek. Plastic flesjes, slippers, allerlei soorten speelgoed, stuk voor stuk aangetroffen op het strand. Pas wanneer je het kunstwerk van iets grotere afstand bekijkt, zie je dat de verwerkte voorwerpen samen een afbeelding van een krab vormen. De plastic soepkrab, of zoals wethouder Falgun Binnendijk het noemde: ,,De jutterskrab.’’ Volgens de wethouder zijn er 38 soorten krabben in Nederland, maar is daar nu een 39e variant aan toegevoegd. De scholen De Sokkerwei, Cunera, Visser ’t Hooft, Juliana van Stolberg en De Klimop hebben elk een paneel van een meter breed voor hun rekening genomen, aan elkaar geschakeld vormen ze samen het kunstwerk.
Het kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van het project ‘Terug naar de kust’, waarvoor de gemeente samenwerkte met de gemeente Bergen en atelier ‘Gejut’ uit Egmond aan Zee. De ondernemers Marianne Houthuijse en Berry Holtslag verzamelen zwerfafval en geven de gevonden voorwerpen een nieuw leven, in dit geval dus in de vorm van een kunstwerk. De schoolklassen brachten een bezoek aan het atelier en gingen vervolgens zelf aan de slag. Per school werd ook een werkstuk ingeleverd, een kleiner mozaïek waarbij de scholen vrij waren in de keuze voor het ontwerp. Dat leverde fraaie composities op, waarvan er volgens de jury één extra opviel, omdat de school het eigen logo erin verwerkte.
Die school was De Sokkerwei. De combinatie van de uitvoering en de keuze voor het logo gaf de doorslag: ,,Daarmee zeggen jullie eigenlijk ‘Dit zijn wij en wij zijn tegen de plastic soep’’’, aldus het juryrapport. De 9-jarige Fiene mocht namens haar school de Gouden Kaak in ontvangst nemen. Daarna werd door alle leerlingen het lied ‘Terug naar de kust’ gezongen. Tenslotte arriveerde een brandweerwagen met loeiende sirene, de brandweerlieden stelden een installatie in werking die ervoor zorgde dat boven het kunstwerk een fontein ontstond. Het kunstwerk blijft tot 30 juni bij de strandopgang staan, daarna zal het verhuizen naar ‘Terug naar de kust’ in Egmond. Op de website www.ikwilterugnaardekust.com zijn alle werkstukken van de scholen onder het kopje ‘ingezonden’ te bekijken. (Tekst/foto: Bos Media Services)