Limmen – Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Castricum houdt daarom samen met groenorganisaties opnieuw een Wijksafari, dit keer op zaterdag 31 augustus in Zuid Oost Limmen. De intekening is gestart.
Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk aan plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.
Experts
Wie meer wil weten, of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom bij de Wijksafari op zaterdag 31 augustus. Wethouder Falgun Binnendijk is er in elk geval bij.
Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in ‘Ons Huis’ aan de Zuidkerkenlaan 23 te Limmen.
Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de fietsroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De fietsers keren om 15.00 uur terug bij ‘Ons Huis’. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet is mee geweest met de Wijksafari.
Men kan naar keuze terecht bij:
• Een minicursus tuininrichting door Groei & Bloei.
• Een gesprek met de groen-/wijkbeheerder over de groeninrichting;
• De plantjesmarkt;
• Informatie over de subsidieregeling voor regenwatertuinen.
Ook zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Castricum, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.
Het programma eindigt rond 16.30 uur.
Aanmelden
Vooraf opgeven stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan info@degroenereiger.nl met vermelding van het aantal personen.
Wie de eigen tuin al goed heeft ingericht voor wateropslag en/of voor het aantrekken van vogels, vlinders of bijen, is welkom deze ervaringen te delen tijdens de safari. Wie dat leuk vindt, kan zich melden via info@degroenereiger.nl.
Voor wie erover denkt van de tuin een regenwatertuin te maken: de gemeente heeft hiervoor subsidiemogelijkheden. Zie www.castricum.nl/regenwatertuin. (Foto: aangeleverd)