Castricum – Op vrijdag 1 november werd het 42e Jaarboek van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum gepresenteerd in Historisch Informatie Centrum De Duynkant van Oud-Castricum. Na een korte presentatie over de inhoud van het boek door Hans Boot, werd het eerste exemplaar door Peter Sibinga, voorzitter van de werkgroep, aan mevrouw Chaja Kause-Van Bergen overhandigd. Haar levensverhaal over de Tweede Wereldoorlog wordt in één van de verhalen verteld.
In het 120 pagina’s tellende jaarboek zijn dit jaar negentien artikelen te lezen, onder andere over het ontdekte kasteelterrein ’t Blockhuijs aan de Doodweg en geheim agent Co Brandjes. De zus van Co zat in de zaal en herkende direct een aantal personen op één van de eerste foto’s van de presentatie. Tot hilariteit van de toeschouwers nam ze bijna de presentatie over van Hans Boot. Verder artikelen over 90 jaar EHBO Vereniging Castricum, de geschiedenis van de Dr. Jacobilaan, de Castricummer en Bakkummer kermissen, arbeidstherapeut en kunstschilder Kees Bakker en de drafsport in Castricum met bekende dorpsgenoot Jacques Geluk.
Ook is er aandacht voor een uniek stukje Castricum: de Oosterbuurt, een zilverschat gevonden in een veld in Noord-Bakkum met Spaanse zilveren munten uit 1557-1567, het verhaal achter het oorlogsmonument en de Castricumse familie Sprenkeling. In deze editie is er ook weer een aantal ‘oud over nieuw’ foto’s te zien. Dit keer over het straatleven in de Dorpsstraat aan het begin van de vorige eeuw. Naast deze artikelen bevat het 42e Jaarboek van Oud-Castricum de vaste rubrieken: De gebeurtenissen in Castricum en Bakkum honderd jaar geleden (1918), de Kroniek en het Jaarverslag van het afgelopen jaar.
Het eerste exemplaar werd door voorzitter Peter Sibinga overhandigd aan mevrouw Chaja Kause-van Bergen. Haar verhaal werd geschreven door Peter Mol. „Ik bedank hem voor het scheppen van orde in mijn chaotische verhaal”, aldus mevrouw Kause-van Bergen. Chaja Kause-van Bergen is in 1935 geboren in Amsterdam en groeide als Joods meisje op in de Tweede Wereldoorlog. Veel familieleden zijn er niet meer. De voorzitter vertelt hoe mevrouw Kause in de oorlog heeft leren fietsen en dat ze niet veel tastbare herinneringen meer heeft. Ze heeft nog één klompje uit haar kindertijd voor de oorlog. In 1970 heeft mevrouw Kause zich gevestigd in Castricum. Haar levensverhaal moet, net als het dagboek van Anne Frank, bewaard worden voor het nageslacht.
Simon Zuurbier, redactielid van het jaarboek, vertelt dat er ongeveer twintig vrijwilligers hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit jaarboek. „De ene schrijft één artikel, de ander meerdere. Voor sommigen zit er ook meer werk aan. Je kunt je voorstellen dat een stamboomonderzoek best veel tijd vergt.”
Het jaarboek 2019 kent een oplage van 1600 exemplaren, 1200 daarvan zijn bestemd voor de donateurs. De overige exemplaren zijn sinds zaterdag 2 november voor € 17,50 te koop bij Boekhandel Laan en bij de Stichting Werkgroep Oud-Castricum in het pand aan de Duynkant. Mensen die donateur worden ontvangen het boek voor € 16,–.
(Tekst en foto’s: Erika Dekker-de Groot)