Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van deze krant kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Deze maand de tamme kastanje, ofwel castaneia sativa.
Eigenlijk is deze kastanjesoort een telg uit het geslacht van de beukenfamilie en je kunt de vruchten, net als de beukennootjes, heerlijk eten. De boom komt oorspronkelijk uit het mediterrane gebied, en kan wel dertig meter hoog worden. De bolsters zijn, net als die van de bij ons meer bekende paardenkastanje, behoorlijk stekelig. In de bolsters of napjes zitten de vruchten, vaak drie of vier in aparte vakjes. In de herfst vallen ze op de grond en kunnen ze verzameld worden. Natuurlijk vinden niet alleen de mensen de noten van deze boom lekker, ook eekhoorns, gaaien en kraaien lusten ze graag. En niet te vergeten muizen! In landen rond de Middellandse Zee staan in de herfst en winter veel stalletjes langs de weg, waar geroosterde tamme kastanjes verkocht worden; een ware lekkernij!
Oud
Hoe herken je nou die boom? Let op de vorm van het blad: langwerpig en geschubt. In de zomer donker glanzend groen. En natuurlijk vind je de bolsters met de noten (die je voor gebruik nog wel moet schillen) in de herfst op de grond onder de boom. Deze bomensoort kan behoorlijk oud worden, op Sicilië staat de oudst bekende: 2500 jaar! Wel heel bijzonder, meestal worden ze tussen de 200 en 500 jaar oud. De Romeinen noemden de boom naar de landstreek waar hij veel groeide: Kastaneia , langs de Zwarte Zee, en voegden Sativa toe: oftewel gecultiveerd of nuttig. En nu maar weer wachten op de volgende herfst; dan kunnen we ze weer rapen om nuttig te gebruiken! Koken, roosteren, poffen… heel nuttig!