Waar Prinses Laurentien zich inzet om het analfabetisme terug te dringen en kinderen aan het lezen te krijgen, daar wordt de subsidie op het bibliotheekwerk in Uitgeest afgebouwd naar nul. De 3160 leden hebben in 2014 al gemerkt dat er een aantal openingsuren onbemand is en dit jaar wordt dat zelfs uitgebreid. Tijdens deze onbemande uren kunnen geen vragen gesteld worden of leeskringkoffers opgehaald en problemen kunnen niet worden opgelost.
Het is zelfs onzeker of de bibliotheek in Uitgeest zal blijven voortbestaan. “En dat is bijzonder spijtig” zegt Aafke Vlaanderen Oldenzeel, medewerker informatie & advies, locatie Uitgeest. Want volgens Aafke is een bibliotheek veel meer dan een gebouw met boeken.
Aafke: “Het is ook een ontmoetingsplek, mensen lopen hier graag naar binnen om een praatje te maken of in de serre in het zonnetje een krant of tijdschrift te lezen onder het genot van een kopje koffie. Hier hoeft men geen lid voor te zijn. Opa’s en oma’s komen met hun kleinkinderen, toeristen uit de jachthaven gebruiken internet en kinderen kunnen via happy homework huiswerkbegeleiding krijgen. Dat zijn geen kernfuncties maar ze zijn wel belangrijk!” In totaal werken er bij de bibliotheken IJmond Noord naast de vaste krachten zo’n 65 vrijwilligers en dat is twee keer zoveel als het aantal betaalde krachten. Hun werk is zeer divers, zij verstevigen de boekruggen of brengen en halen leeswerk bij mensen die dat zelf niet kunnen. Bibliotheekbezoekers wordt voorgehouden dat zij altijd in Heemskerk terecht kunnen met hun pasje en voorlopig zal dit nog wel lukken. Maar omdat de gemeentes hun bibliotheken subsidiëren naar het aantal inwoners, lijkt het lastiger als straks Uitgeest de deuren moet sluiten en iedereen richting Heemskerk gaat om een boek te lenen.
Aafke: “Als wij hier stoppen, is het maar de vraag of Uitgeesters nog in Heemskerk mogen lenen en sluiting is onomkeerbaar, weg is weg.” Dat de bibliotheek voor kinderen een uitermate belangrijke functie heeft, bewijst het feit dat scholen hun leerlingen eens per jaar kennis laten maken met de hoeveelheid boeken. Ook worden er ontmoetingen georganiseerd met schrijvers of een illustrator en na zo’n bezoekje registreren kinderen zich graag. Bij het maken van werkstukken verbieden docenten de leerlingen gebruik te maken van internet en dan is dit de plek waar je je informatie vandaan haalt met eventuele hulp van het aanwezige personeel.
Inmiddels is er een onderzoek gestart naar hoe een bibliotheek er in de toekomst uit moet zien en aan de hand hiervan zullen besluiten afgestemd worden. Als het tegenzit gaat de deur in 2016 dicht. In de kerstboom hingen wenskaarten van bezoekers met kreten als ‘een gemeente zonder bibliotheek is geen gemeente’ en ‘lezen is reizen zonder je te verplaatsen’. Aangrijpend is het kaartje in kinderhandschrift ‘jullie moeten gewoon BLIJVEN’. Monique Teeling)