Castricum – Met een plat dak is de invloed van de buitentemperatuur heel groot. De aanbouw, de bijkeuken of het platte dak van een dakkapel zorgen veelal voor ongewenst opwarmen in de zomer en afkoelen in de winter. Tijd om in actie te komen dus!
Een plat dak isoleren kan het beste gebeuren aan de buitenzijde. Het dak blijft daarmee aan de binnenzijde warm, waardoor vochtproblemen door condensatie worden vermeden. Dit laat je normaal door een dakdekker tegelijk met het vervangen van de dakbedekking doen. Veelal is de dakbedekking echter nog prima. Daarom dus de tip van de week: Isoleer je platte dak door er platen XPS op te plaatsen; Extruded Polystyrene heeft een gesloten cel en kan als enige isolatiemateriaal tegen permanente vochtbelasting.
Stoeptegels
Voor isoleren telt: hoe dikker, hoe beter! Twaalf centimeter brengt een RD-waarde (warmtedoorgangsweerstand) van ruim 3,5 m2K/W. Daarmee haal je de huidige renovatienorm dus eenvoudig. 1. Maak de bestaande dakbedekking schoon en verlijm de platen netjes zonder kieren op de dakbedekking (liefst overlappend aan elkaar). 2. Dek dit rondom af met een EPDM-dakbedekking; EPDM is rubber dat tegenwoordig wordt gebruikt als vervanger voor bitumen, het materiaal dat voorheen gebruikt werd als dakbedekking (dit in verband met UV-belasting waar XPS niet tegen kan). 3. Houd een rand van tien centimeter vrij aan de kant waar het dak naar afwatert. Zonder stroomt het water over de rand. 4. Bedek de platen met gewicht. ‘Gratis af te halen’ stoeptegels verkregen via Marktplaats voldoen perfect. Omdat wij in windgebied 1 zitten is acht tegels per m2 minimaal noodzakelijk.
TIP: schilder de tegels wit aan de bovenzijde voor een nog betere koeling! ESSENTIEEL: Zoek vooraf uit of de dakconstructie 100kg/m2 permanente belasting extra mag dragen! Schakel bij twijfel altijd eerst een specialist in! Denk aan je eigen veiligheid! Werken op hoogte brengt grote risico’s met zich mee! Installeer valbeveiliging! Laat de zomer maar komen!
Edwin Gerritsen is energiecoach bij CALorie en adviseur Natuurlijk Rendement. (Foto: aangeleverd)