Castricum – Het begon weliswaar in primitieve vorm, maar Bakkum beschikt alweer bijna vijftig jaar over een bezoekerscentrum dat door PWN wordt geëxploiteerd. Eldert Kortenoever was de grondlegger van het eerste natuurhistorisch museum dat uitgroeide tot De Hoep en veel te bieden heeft op het gebied van waterwinning en natuurbeheer.
Door Hans Boot
Het leven van Eldert Kortenoever (1913-1996) stond grotendeels in het teken van de natuur. De medewerker van de afdeling terreinen van het Provinciaal Waterleidingbedrijf richtte al begin jaren 50 in een gedeelte van loods 5 op kampeerterrein Bakkum een natuurhistorische tentoonstelling in. Het museum was tot 22.30 uur open, omdat de meeste kampeerders overdag op het strand zaten. Een paar jaar later kreeg Kortenoever de beschikking over een overbodig geworden noodgebouw van zijn werkgever, dat vlakbij restaurant Johanna’s Hof werd geplaatst. Het kreeg de naam ‘Wegwijsmuseum’.
Vanaf 1973 begon de ontwikkeling van het museum tot bezoekerscentrum, dat werd omgedoopt tot ‘De Hoep’. Op 21 oktober 1994 werd de grote nieuwe Hoep aan de Johannisweg 2 tegenover Johanna’s Hof geopend. Het is een opvallend gebouw, dat goed bij de natuur past en waarvan het dak is bedekt met mossen en planten.
Exposities
Vanaf de start trekt het futuristische centrum de nieuwsgierigheid van velen. Jack van Schayk, medewerker van De Hoep, zegt hierover: ,,Meteen komen er ongeveer 120.000 bezoekers per jaar over de drempel. Natuurlijk is er altijd veel belangstelling voor de vaste expositie, waarin opgezette dieren te zien zijn of men kennis kan maken met wat PWN allemaal doet. Ook worden er altijd wisselende exposities georganiseerd. Daarvan zijn diverse voorbeelden te noemen, zoals 75 jaar afdeling natuurbeheer van het Noordhollands Duinreservaat, strandvondsten, de Slag bij Castricum en verschillende natuurexposities.
Naast deze exposities zijn er ook speciale dagen gehouden als de amfibieëndag en de waterdagen, waaraan in samenwerking met de gemeente, Nieuwsblad voor Castricum en Fotoclub Castricum een fotowedstrijd was verbonden.”
Activiteiten
Het bezoekerscentrum beperkt zich niet tot deze exposities en biedt nog veel meer activiteiten voor jong en oud. Van Schayk: ,,Bij onze balie zijn wandel- en fietsboekjes over bepaalde thema’s verkrijgbaar. Daarmee kan je lekker op pad gaan en tegelijkertijd iets leren over de omgeving. Dat betreft bijvoorbeeld de huidige tentoonstelling ‘De kracht van samen’ (foto boven). Deze gaat over de waterwinning en het natuurbeheer in het Noordhollands Duinreservaat.
Ook is er nu een expositie over broedvogels in dit gebied, waarover boekjes zijn uitgebracht met extra informatie en wandel- en fietsroutes. Verder wijs ik op de films die regelmatig in de filmzaal worden gedraaid of optredens voor de jeugd die daar plaatsvinden. Tot slot bieden wij bedrijven en organisaties de mogelijkheid in een rustige omgeving te vergaderen door een van onze zalen te huren. Kortom: De Hoep blijft zich in de toekomst ontwikkelen en zal altijd weer voor een beleving zorgen.”
Kijk op de website van PWN voor meer informatie.