Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze, wat is dat?

PARTNERBIJDRAGE

Het syndroom van tietze is een aandoening bij het kraakbeen dat de ribben aan de borstbeenderen verbindt. Het kraakbeen van één of enkele ribben ontsteekt. Hierbij kan het zo zijn dat het borstbeen gezwollen is. Door de zwelling kan bewegen pijnlijk zijn.

Hoe ontstaat het syndroom van Tietze?

De oorzaak van het syndroom van Tietze is vaak onbekend. Het vermoeden bestaat dat de klachten ontstaan door het voortdurend te wijd uitzetten van de borstkas en ribben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij diepe ademhaling, langdurig inspannen, voortdurend hoesten of een psychisch of lichamelijk trauma.

Welke klachten heb ik bij het syndroom van Tietze?

Welke klachten heb ik precies bij het syndroom van Tietze? De meest voorkomende oorzaken zijn pijn op de borst, pijn die vanuit de borst uitstraalt naar andere plekken, roodheid en zwelling van het borstbeen of de ribben en veel vermoeidheid. Heb je een of meerdere van deze klachten? Dan is het verstandig een afspraak te maken bij de huisarts. Als de diagnose is vastgesteld dan wordt je meestal doorverwezen naar de fysiotherapeut.

Hoe wordt de diagnose precies vastgesteld?

Er wordt op basis van de klachten lichamelijk onderzoek gedaan. Vaak wordt dit door middel van bloedonderzoek gedaan. Op deze manier kunnen er bepaalde, veelal ernstige aandoeningen, worden uitgesloten. Daarnaast wordt er gezocht naar antistoffen in het bloed. Afhankelijk van de klachten die je hebt kan er soms gekozen worden voor het maken van een röntgenfoto of een hartfilmpje. Dit is weer met het oog op het uitsluiten van bepaalde aandoeningen. Met röntgenfoto’s of een MRI scan worden er geen afwijkingen gevonden die met het syndroom van Tietze te maken hebben.

Tevens kun je zelf een makkelijke test doen om in te schatten of de klachten die je hebt horen bij het syndroom van Tietze. Je kunt met één vinger op de pijnlijke plek op de borstkas drukken. Wordt de pijn verergert wanneer je dit doet? Dan is de kans aanwezig dat je het syndroom van Tietze hebt. Laat dit echter wel officieel door de huisarts vaststellen.

Kwalitatieve fysiotherapie zorgt voor snellere verbetering

Wil je sneller verbetering zien in het verminderen van je klachten? Dan is kwalitatieve fysiotherapie ongelooflijk belangrijk. Dit is precies wat je krijgt bij fysiotherapie4all. Hier staat persoonlijke benadering centraal. Eerst wordt je een vrijblijvend gesprek aangeboden. Op basis hiervan wordt een plan gemaakt voor jouw therapie.

Er wordt niet enkel gekeken naar de klacht, maar ook naar jou als persoon. Dit speelt een grote rol bij het effectief verminderen van de klachten, het probleem wordt echt aangepakt daar waar het vandaan komt, dat is belangrijk wanneer je sneller van klachten af wilt zijn of deze sneller wilt verminderen.

Veel bewegen belangrijk

Alhoewel je het lichaam voldoende rust moet gunnen, bewegen blijft ontzettend belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld binnen of buiten sporten. Dit is onderdeel van een gezonde levensstijl en tevens helpt het bij sneller en effectiever herstel. Let wel, zorg ervoor dat je niet gaat overbelasten. Als je merkt dat het even niet meer gaat las dan ook een pauze in of stop. Voor velen is dit af en toe lastig, maar is naar het lichaam luisteren zeker belangrijk. Wanneer je even rust wilt nemen van het sporten is wandelen ook altijd zeer effectief. Dit is minder intensief maar toch blijf je goed in beweging!