Foto boven:
De band Funky Fridays van Toonbeeld Castricum. (Foto: Bos Media Services)
Castricum – Stralend weer, een zeer gevarieerd aanbod op de drie podia en overal in het dorp kraampjes met lekkere hapjes en drankjes. De eerste editie van het Castricums Smaakmakers Festival had alles in zich om een succes te worden en dat werd het ook. Twee dagen lang konden bezoekers van het dorpshart zich in het afgelopen weekeinde vermaken en van die mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt.
Door Raimond Bos
Een evenement als dit leent zich er uitstekend voor om je culturele en culinaire horizon te verbreden. Je kunt letterlijk komen proeven van hapjes en drankjes die je nog niet kende. Op dezelfde manier kun je ‘proeven’ van de culturele smaakmakers die Castricum rijk is. Je slentert van het ene podium naar het andere, want de meeste optredens duren maar een half uur en overlappen elkaar slechts voor een deel. Van dichter tot kinderkoor, van cabaretier tot klassiek ensemble en van shantykoor tot feestband, het was er allemaal en nog gratis ook! Her en der waren borden met een QR-code opgehangen. Door die code te scannen, konden bezoekers een bedrag doneren. Het geld wordt verdeeld onder de optredende artiesten.
Bubble tea
Het eerste optreden op het Bakkerspleintje is zaterdagmiddag net gestart, als iets verderop Hoyi en Sophie nog bezig zijn met het inrichten van hun kraampje. Ze zijn medewerkers van ijssalon Onder Nul uit Limmen en verkopen op het Castricums Smaakmakers Festival hun bubble tea. Dit drankje is in Azië al jaren populair, maar vond zijn weg via de Verenigde Staten uiteindelijk ook naar Nederland. Met name onder jongeren is het drinken ervan een ware hype geworden. ,,Het komt van oorsprong uit Taiwan’’, vertelt Hoyi. Hij schat in dat zijn ijssalon vooralsnog de enige in onze regio is waar bubble tea verkocht wordt. Maar wat is het precies? ,,Een soort ijsthee, met gelatinebolletjes of zogenoemde boba-parels, gemaakt van tapioca of cassave.’’ Een dorstlesser? ,,Ja, maar dat hangt er wel vanaf hoe zoet je het maakt.’’
Foodtruck
Op het plein voor de dorpskerk trekt een prachtige foodtruck de aandacht. De authentieke Bedford draagt de naam ‘Keuken van Mark’, maar is vandaag een soort verlengstuk van restaurant ’t Eethuysje. Foodtruckeigenaar Mark en restauranteigenaar Michiel zijn bekenden van elkaar en delen hun passie voor culinaire verwennerij. Allebei streven ze ernaar om de gasten net iets meer te bieden dan het gewone. Mark: ,,Vandaag bereiden we onder meer pekingeend met een flensje en een lobsterrol met citroen. Alles wordt gemaakt volgens de receptuur van Michiel en geserveerd in de stijl van ’t Eethuysje.’’ Al snel wordt het gezellig druk op het terras rond de foodtruck, waar chansonnier Edouard inmiddels zijn liedjes ten gehore brengt.
Kaasspiesjes
Veel plaatselijke ondernemers schreven zich in voor deelname aan het evenement. Zo ook het Kaaswinkeltje uit de Torenstraat. Eigenaresse Loes heeft met haar schoonzus Amanda en diens zus Jessica een kraampje ingericht met kaasspiesjes en kaasplankjes. Ook producten als nootjes en kaasblokjes zijn voorhanden, evenals kaaskoekjes en verschillende soorten wijn. Het bedrijf had al wat ervaring opgedaan met straatverkoop tijdens de zondagsmarkten, maar het deelnemen aan een heuse proeverij vergt toch nog wel wat extra geregel. ,,Een extra koelkast erbij was wel handig geweest’’, constateren ze al snel. Toch weten ze het met de beschikbare apparatuur prima te redden en de kraam ziet er pico bello uit. Een mooi visitekaartje voor het bedrijf, dat deze maand precies een jaar bestaat.
BBQ-les
Op het horecaplein valt een bord op met de tekst: hier wordt BBQ-les gegeven. Voor het team van slagerij Van der Meer is het letterlijk een thuiswedstrijd, want de kraam staat amper dertig meter van de zaak af. Eens in de maand verzorgt een team van de slagerij in samenwerking met Johnny’s Café een workshop om bezoekers de fijne kneepjes van het barbecueën bij te brengen. ,,Het café verzorgt de speciaalbiertjes, wij het vlees’’, vertellen Steijn en Rox. Op zich is barbecueën niet heel moeilijk, maar er zijn wel wat aandachtspuntjes. Wat doen mensen vaak fout? ,,Een veel gemaakte fout is dat mensen het vlees te ver laten garen. Ook weten mensen soms niet precies hoe ze het vlees moeten snijden.’’ Vandaag hoeven de bezoekers niet zelf aan de slag. Ze kunnen naar eigen smaak een portie kippeling, spareribs of een tapasplankje bestellen.
Shanty’s
Zeg je Castricum, dan zeg je ook shantykoor De Skulpers. Deze groep valt de eer te beurt om zaterdag het eerste optreden op het horecaplein te mogen verzorgen. Het zou ook meteen het voorlopig laatste openbare optreden van het koor zijn, omdat dirigent Marcel Klaver enige tijd niet beschikbaar is. Maar tijdens het Castricums Smaakmakers Festival werd nog even vol gas gegeven. Bekende liederen als ‘Het kleine café aan de haven’, ‘Ketelbinkie’ en ‘Als het golft’ klonken door de straten en er werd volop meegezongen. Aan alles was te merken: Castricum was weer toe aan een leuk feestje. Het evenement is volgens velen zeker voor herhaling vatbaar. Inmiddels zijn al suggesties geopperd om het in de toekomst te combineren met de jaarlijkse kermis.