Castricum – In cultureel centrum Geesterhage vond dinsdag de officiële opening plaats van het nieuwe lunch- en theatercafé. De culturele instelling ging hiervoor een samenwerking aan met restaurant De Oude Keuken, een bedrijf dat elf jaar geleden van start ging op het terrein van GGZ-instelling Parnassia in Bakkum. Hier worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid en gecoacht om te werken in de horeca.
De formule van het restaurant, destijds opgezet door Brigitte van Campen, bleek een schot in de roos te zijn. Gasten weten het restaurant goed te vinden en medewerkers voelen zich er gewaardeerd. Om nog meer leerlingen te kunnen coachen, werd na verloop van tijd een tweede vestiging geopend in archeologiemuseum Huis van Hilde. Daar bleek echter de aanloop niet groot genoeg om de teamleden voldoende werk te kunnen garanderen. Sinds vorig jaar is Edwin Teljeur de nieuwe directeur van De Oude Keuken en van de raad van bestuur kreeg hij de opdracht mee om de organisatie uit te breiden. Met het openen van het nieuwe lunch- en theatercafé geeft hij invulling aan die opdracht op een plek die veel centraler is gelegen.
Vergaderruimte
In Castricum blijkt bovendien veel behoefte te zijn aan vergaderruimte. Klaas Mooij, manager van De Oude Keuken: ,,We hebben in onze locatie in Bakkum een grote en een kleine vergaderruimte, met deze nieuwe vestiging in Geesterhage komen daar nog eens vier zalen bij. Ook het huren van een zaal voor een feestje is bij ons mogelijk.’’ De Oude Keuken profileert zich nadrukkelijk als sociale onderneming. Niet alleen vanwege het re-integratieproject, maar ook door onder meer de inkoop: ,,Wij kopen veel van onze producten in bij andere sociale ondernemers, zoals de Klompenhoeve. Ook is onze lunchkaart vrijwel geheel vegetarisch en kopen we producten van lokale ondernemers. We serveren bijvoorbeeld het abdijbier Sancti Adelberti van Brouwerij Egmond. Dat is niet alleen een sociaal gebrouwen product, maar ook nog eens een superlekker bier!’’
Zes dagen per week
Bij cultureel centrum Geesterhage bestond al langere tijd de wens om de foyer buiten de theatertijden om ook open te stellen voor het publiek. Bedrijven hebben inmiddels ook al gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vergaderruimte te reserveren. Mooij: ,,Mijn advies aan ondernemers luidt om je op tijd aan te melden, want het gaat hard met de aanvragen.’’ Café DOK Geesterhage is zes dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag blijven de deuren gesloten, maar uiteraard kunnen bezoekers dan wel op de vertrouwde locatie in Bakkum terecht. Kijk op www.deoudekeuken.net voor uitgebreide informatie. (Foto: Aart Tóth)