In deze rubriek laten we inwoners van de gemeente Castricum de revue passeren die op wat voor manier dan ook iets hebben bijgedragen aan het op de kaart zetten van de gemeente in de zin van leefbaarheid, saamhorigheid en opwaarderen van de leefomgeving.
Bakkum – Regelmatige bezoekers van bouwmarkt Hubo in Castricum kennen haar al ruim 27 jaar, want zo lang werkt ze daar al met heel veel plezier. Ze maakte tevens de verandering van naamgeving mee, van Big Boss naar Multimate en heden Hubo. Buiten dat ze alles weet over het assortiment van de bouwmarkt en zelfs adviezen geeft, is Chandra nogal creatief gericht. Dat uit zich onder andere in een samenwerking met de Creatieve Wieven, die op een andere manier aan de weg timmeren en daarbij de creatieve en bouwadviezen van Chandra ontvangen. Ze woont sinds 1975 in de gemeente Castricum en is zeker niet van plan daar te vertrekken.
Door Aart Tóth
Chandra werd zo’n 48 jaar geleden geboren in Paramaribo, Suriname en heette toen Chandra Mathoera. Sinds haar huwelijk met Roberto Raghosing is dat officieel Chandra Raghosing-Mathoera geworden. Intussen zijn uit dat gelukkig samenzijn drie kinderen voortgekomen. Het is nog veel te vroeg om over kleinkinderen te spreken, dat is voorlopig toekomstmuziek. Er ging immers nogal wat vooraf aan de huwelijkse staat, hetgeen natuurlijk begon met de kleuterschool: de Molenweideschool. Vervolgens de middelbare school Jac. P. Thijsse en de meao in Alkmaar.
Echt aan het leren ging Chandra pas toen de kinderen naar school gingen in 2010 met een modeopleiding volgens de Danckaerts-methode bij Rinske Borst aan de Bakkummerstraat. ,,In 2018 was ik klaar met de opleiding en heb ik al mijn diploma’s tot lerares in het kostuum- en mantelvak en lerares lingerie gehaald. Ik kreeg de kans om met mijn eigen lessen te starten. In 2021 heb ik de modevakschool overgenomen, waarna ik ben verdergegaan onder de naam ‘Modevakschool Couture Classe Chandra’. Met heel veel plezier en ontzettend leuke cursisten geef ik wekelijks naai- en patroontekenles, naaitechnieken en textielwarenkennis. Het leukste aan mijn werk is het creëren samen met anderen, vele mensen leren kennen en ideeën uitwisselen. Net als de Creatieve Wieven, die ontzettend creatief zijn maar dan op een andere manier, maar wij vullen elkaar weer goed aan. Het is een leuke samenwerking’’, zegt Chandra.
,,Daarbij ben ik nog steeds werkzaam bij bouwmarkt Hubo, waar ik nog geen afscheid kan nemen. Het maken van kleding is net als bij een architect. Je begint met een blanco vel papier voor het tekenen van een patroon, met als eindresultaat een kledingstuk. Bij Hubo is het hetzelfde; advies voor elektra, water, bouwmaterialen, iedereen kan ik helpen.’’ Hobby’s zijn er dan ook nog in de vorm van creatief bezig zijn, wandelen op het strand en lekker eten. ,,Mijn favoriete vakantieland is Suriname. Het tempo ligt daar veel lager dan in Nederland. Geen stress. En lekker warm en daarbij spreekt iedereen Nederlands, wat wel zo makkelijk is.’’ Wat betreft sportervaringen was Chandra bekend bij Atletiekverniging Castricum en DVC (Dames Voetbal Castricum).
Dan is Chandra ook thuis in vrijwilligerswerk via de Stichting Welzijn met het project ‘Kleren maken de vrouw’! Gestart in oktober 2022 samen met collega Rinske Borst. Bij dit project krijgen anderstalige vrouwen/mannen naaipatroontekenles om te leren zelf kleding te maken. Naast de vaardigheden die worden opgedaan om te leren naaien heeft het project ook een sociale functie. Chandra: ,,De cursisten ontmoeten andere mensen en zij worden door ons begeleid met de Nederlandse taal, waardoor zij al doende de Nederlandse taal leren. Na de lessen kunnen zij thuis verder oefenen wat ze in de les hebben geleerd. Zelf iets creëren geeft zelfvertrouwen en voldoening.’’
Wensen voor Castricum heeft Chandra volop. ,,Zoals starterswoningen, zodat onze kinderen ook hun eigen plekje hebben in ons dorp, in plaats van het bouwen van ontzettend dure koopwoningen. Handwerklessen weer terug op de scholen. Het is leerzaam en heel ontspannend. En de kinderen de mogelijkheid geven dat handwerk ook een vak is om je beroep van te maken (ambacht). Dat had ik vroeger niet meegekregen (vandaar de administratieve opleiding). Maar ik heb het op latere leeftijd toch opgepakt’’, vertelt Chandra. Met haar 27 jaar ervaring bij Hubo heeft zij vele leuke mensen geholpen en leren kennen. ,,Waarbij in 2021 mijn droom is uitgekomen: na jaren hard werken en studeren heb ik mijn eigen modevakschool! Die staat voor iedereen open voor het leren van het naaldvak, patronen tekenen, ontwerpen, creativiteit, gezelligheid of gewoon even een praatje. Het maken van kleding heb ik al op jonge leeftijd geleerd van mijn moeder. Ik maakte patronen en vele kledingstukken voor mijzelf en vriendinnen’’, sluit Chandra Raghosing af. (Foto: Aart Tóht)