Vitesse ’22 wint uitwedstrijd tegen Hillegom: 1-2

Castricum – Vitesse is zondag met een driepunter vanuit Hillegom teruggekeerd naar huis. Het team van Hillegom wordt getraind door ex-Vitesse ’22-trainer Thijs Sluyter. De selectie van ex-prof en hoofdtrainer De Zeeuw dwong deze overwinning af door grote inzet en een grotere wil om te winnen dan de angst om te verliezen. De fout van vorig seizoen, toen in zo’n zelfde uitwedstrijd een voorsprong nog vlak voor tijd door Vitesse ’22 werd weggegeven, bleef nu achterwege.

Vorig seizoen werd het een gelijkspel op sportpark ‘De Zanderij’. Door deze overwinning klom Vitesse ’22 van de vierde naar de derde plaats op de ranglijst van de 1e Klasse A. Met het oog op de volgende wedstrijd thuis tegen één van de betere ploegen (Velsen) konden nu dus drie belangrijke punten bijgeschreven worden. Velsen verloor overigens zondag van nummer twee Kolping Boys met 1-2.

Na twaalf minuten al bleek het betere spel in de eerste helft van de Castricummers omgezet te worden in een verdiende voorsprong. Martijn Kuys nam een afgemeten corner op rechts op het hoofd van Milo Cremers die de bal klaarlegde voor spits Mika Miettinen die zijn derde van dit seizoen inschoot: 0-1. Er kwamen meer kansen. Vitesse ’22 verzuimde om de voorsprong uit te bouwen omdat voorin verkeerde keuzes gemaakt werden. Vitesse mist dan een speler die iets onverwachts doet. Op veertig meter schieten in plaats van opdribbelen of te lange combinaties helpen niet.

Ook Hillegom miste voor de Vitesse-goal. Keeper De Back stond goed te keepen en ontwikkelt zich steeds meer tot een zekere sluitpost van Vitesse 1. Maar de ploeg uit Hillegom had haar vizier ook bepaald niet op scherp. Nadat na een ingooi van Hillegom door Vitesse aan de rechterkant onvoldoende gedekt werd, kwam Hillegommer Swen van Ommeren oog in oog met Davy de Back maar Van Ommeren faalde jammerlijk.

Tweede helft

Lange tijd leek de wedstrijd af te stevenen op een bloedeloze 0-1, maar met zo’n nipte vroege voorsprong kun je een duel bijna niet winnen. Daarom kwam de 0-2 in de 84e minuut als een verademing. Het sierde trainer De Zeeuw dat hij de ex-AFC’er Tolsma had laten staan. Er mislukte tot de 0-2 te veel bij hem en in de 77e minuut werd de verdienstelijk spelende rechtsbuiten Rik Beentjes gewisseld voor Blaas. Achteraf betaalde het handhaven van Tolsma zich met de 0-2-voorsprong uit. De 1-2 (86’) en aansluitingstreffer van Aziz Talat zorgde nog voor een hete slotfase voor de Castricummers, maar de voorsprong bleek voldoende voor de overwinning.

Arjan de Zeeuw gaf aan dat hij vooral genoten had van de samenwerking tussen de twee nieuwkomers Blaas en Tolsma, maar ook het gedegen verdedigen van bijvoorbeeld rechtsback Robin Stam. De ingevallen Blaas bracht op rechtsbuiten meer samenspel voorin en een heerlijke aanval werd met een mooie lage voorzet daarna door de goed inlopende Rick Tolsma in de 77e minuut binnengeschoten. Door efficiënt tegen de bal aan te lopen liet Tolsma de Hillegomse keeper kansloos.

Dat was op dat moment de 0-2 en de meesten dachten dat dit de genadeklap voor Hillegom was. Maar de gastheren kwamen terug op 1-2 na een prachtig afstandschot van Aziz Talat dat keeper De Back aan de grond genageld liet. Een mooi doelpunt maar niemand van de blauwhemden poogde het schot te blokken. Dat Vitesse ’22 geen tweede treffer tegen kreeg was deels door mazzel en de grote teaminzet van de Vitesse ’22-spelers.

Plaats geklommen

Door deze overwinning klimt Vitesse ’22 van de vierde naar de derde plaats met elf punten uit zes wedstrijden. De koploper is nu AGB met zeventien punten uit zeven wedstrijden. Zondag speelt het eerste thuis op De Puikman tegen de huidige nummer 4: Velsen. Zij staan gelijk met Vitesse ’22 met eveneens elf punten uit zes wedstrijden, maar een iets minder doelgemiddelde. Aanvang wedstrijd: 14.00 uur. Graag tot dan!