Honderdvijftig schapen op één dag geknipt en geschoren

Foto boven:
Johannes is al 21 jaar bekend met het ambacht van ‘schapenscheerder’ en kent de klappen van de zweep. (Foto: Henk de Reus)

Bakkum – Elk jaar worden de 150 schapen van de familie Twisk ontdaan van hun winterjas. Ook worden hun nagels geknipt. Voor schapenscheerders Johannes en Leon is dit inmiddels routinewerk. In gemiddeld twee minuten ontdoet Johannes een schaap van zijn wollen vacht. Als de klus geklaard is volgt er nog een pedicurebehandeling. De schapen ondergaan het gelaten. Ze geven geen kik.

Door Henk de Reus

Op vrijdagochtend om 06.30 uur beginnen Johannes en Leon met hun klus bij de familie Twisk. De eerste is hier al jaren kind aan huis. Terwijl hij, hangend in een trapeze (om de rug te ontzien), z’n tondeuse over een van de schapen laat glijden kijken enkele andere, inmiddels van hun wol ontdane schapen, nieuwsgierig toe.

Routinier

Johannes zit al 21 jaar in het vak en kent inmiddels de klappen van de zweep. Hij leerde de scheertechniek in de praktijk en gebruikt sinds vijf jaar een speciale methode waarmee hij een aantal jaren terug twee maal de titel Nederlands Kampioen Schapenscheren in de wacht sleepte. Leon doet het werk meer hobbymatig, maar is inmiddels erg bedreven.

Vroeg

Is het niet te vroeg voor de schapen om nu al geschoren te worden? Volgens Eveline, mede-eigenaar van het agrarisch bedrijf aan de Bleumerweg, hebben de schapen het niet koud als ze het nu al zonder hun beschermende wollen vacht moeten doen. ,,De schapen houden zich warm door hun eetgedrag aan te passen. Door ze rond dit tijdstip te scheren kunnen we aan een pas geschoren schaap beter zien of het dier drachtig is.’’

Wol

Inmiddels ligt er een grote berg wol op de grond. Stagiaire Naomi en hulpje Jente verzamelen deze en bergen het op in een van de klaarstaande bakken. Ze sorteren de wol op de kleuren wit en zwart. ,,De wol gaat eerst naar China en komt terug als een Ikea-kleedje of een dekbed’’, zegt Eveline. ,,De wol is niet geschikt om kleding van te maken. Het wordt ook gebruikt voor isolatie.’’

Jente (l) en Naomi vullen de opbergbakken met de wol die achterblijft na het scheren. (Foto: Henk de Reus)

Infiltrant

Ineens valt het de verslaggever op dat er een viervoeter met bruine vacht tussen de pas geschoren schapen loopt. Op z’n vraag of dit dier de dans is ontsprongen krijgt hij te horen dat het hier om een verdwaalde geit gaat. Oeps! Door de grootte en de schaapachtige blik van deze infiltrant is het verschil met de rest nauwelijks te zien, op de sik na dan.

Nagels

Als alle schapen ontdaan zijn van hun wol volgt de tweede behandeling. Een voor een worden ze op een soort stoel gezet en worden de hoefjes vakkundig met een mesje bijgewerkt. Leon legt het uit: ,,We verwijderen het overtollige deel van de nagels omdat ze anders doorgroeien en het schaap er last van kan krijgen.’’ Het is een komisch gezicht om het schaap zo te zien zitten terwijl het toeziet op de behandeling van nagelstylist Leon. Het dier lijkt het prima te vinden. Inmiddels zijn de eerste drie lammetjes geboren. Ze lopen al in de wei. De verwachting is dat er de komende weken een paar honderd zullen volgen.

Het is een komisch gezicht om te zien hoe het schaap toekijkt als Leon de hoefjes bijwerkt. (Foto: Henk de Reus)