Castricum – Mogelijk is in de gemeente een oplichter actief, die zich uitgeeft voor dakdekker. Een inwoonster meldt aan deze krant dat vorige week rond 10.00 uur ’s morgens een man op het raam van de woning klopte. Hij verontschuldigde zich voor zijn vuile handen en begon te vertellen dat hij als dakdekker namens de firma Oranjedak aan het werk was bij de achterburen. Daarbij zou hij gezien hebben dat het dak van de dame beschadigd zou zijn. Hij adviseerde om dat snel te laten repareren. De man maakte daarbij ook meteen duidelijk dat de planning van het bedrijf tot aan de bouwvak vol zit, maar dat hij wel bereid was om de klus zelf zwart te klaren. In dat geval kon hij het meteen uitvoeren. De bewoonster ging hier niet op. Toen ze even later navraag deed bij de achterburen, bleek daar geen sprake te zijn van werkzaamheden aan het dak.
Soortgelijke meldingen elders in het land
Toen ze contact opnam met Oranjedak, bleek dat dit bedrijf helemaal niet actief is op de particuliere markt. De werkwijze van de man was daar echter wel bekend, aangezien er vorig jaar meerdere soortgelijke meldingen zijn geweest, onder meer uit de regio Hilversum. De redactie van deze krant vond ook een melding van een soortgelijk incident in Scheveningen, afgelopen najaar. De politie laat desgevraagd weten de melding te onderzoeken. Men raadt aan om vermoedens van oplichting altijd bij de politie te melden en bij een verdachte situatie altijd direct 112 te bellen. Op www.castricummer.nl geeft de politie een aantal tips om te voorkomen dat je slachtoffer van oplichting wordt.
Vaker soortgelijke oplichting
De politie laat verder weten: ,,Wij zien vaker dergelijke vormen van oplichting. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en/of andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ook vragen ze soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.
Na het plegen van het delict verlaten de verdachten, vaak onopvallend, de plaats delict, waarna men elkaar op een later tijdstip weer ontmoet. Onderling telefonisch contact is hierbij van groot belang. De groepen verdachten staan niet op zichzelf, maar kunnen onderdeel zijn van grotere netwerken met meerdere personen. Bij deze netwerken hoeven de leden elkaar niet allemaal te kennen.
Tips van de politie
De volgende tips kunnen helpen:
- Als u niemand verwacht, doe niet open en neem niets aan als u niets besteld heeft omwille van uw eigen veiligheid. Neem voor de buren alleen iets aan als u dit heeft afgesproken.
- Pin nooit aan de deur, tenzij u zelf iets heeft besteld en dit afgesproken is (pin dan op een veilige manier – laat u niet afleiden en scherm uw pincode goed af).
- Geef aan niemand uw pinpas of pincode (ook niet aan bedrijven).
- Sluit de deur als u binnen geld gaat halen voor bijvoorbeeld een collecte.
- Wees alert op oplichters die producten aan de deur willen verkopen.
- U kunt vragen naar een legitimatiebewijs, maar vertrouw er niet volledig op! Het is namelijk moeilijk om de echtheid ervan vast te stellen. Bel bij twijfel altijd naar het desbetreffende bedrijf.
- Heeft u toch de deur open gedaan voor een onbekende? Spreek dan af dat deze persoon terugkomt wanneer er iemand bij u is.
- Ga niet in op een verzoek van een onbekende (kind, nette vrouw/man) met een smoes, zoals vragen om een glaasje water, gebruik maken van de telefoon of het toilet, een bloemetje aannemen of een nieuwe bewoner die de kamer wil bekijken.
- Als u toch iemand binnen laat, sluit zelf de deur achter u, zodat er geen handlangers achter uw bezoek naar binnen kunnen sluipen.
- Blijf bij uw bezoek en verlaat de ruimte niet om iets te halen! Laat u niet afleiden.
- Bel bij een verdachte situatie altijd 112.