Vitesse ’22 trakteert thuispubliek op overwinning in laatste competitiewedstrijd

Castricum – Het eerste van Vitesse ’22 heeft een heroïsche overwinning behaald in de laatste wedstrijd van het seizoen en de competitie goed afgesloten met een thuisoverwinning van 3-2 op ZOB uit Zuidoosbeemster.

Een hogere voorsprong was zeker voor rust geenszins geflatteerd geweest, want de equipe van hoofdtrainer Arjan de Zeeuw en zijn assistent Wouter Blokdijk reeg kans op kans aan elkaar en had voor de pauze al de 4-0 op het scorebord kunnen toveren, ware het niet dat de verenigingsgrensrechter van ZOB Rik Beentjes en op de andere flank Rick Tolsma bij twee prachtige kansrijke Vitesse ’22-aanvallen onterecht afvlagde en de scheidsrechter van dienst daarop inhaakte. Een aanwezige toeschouwer maakte terecht de opmerking: ,,Waarom kunnen bij dit soort belangrijke wedstrijden naast een goede scheidsrechter geen onpartijdige grensrechters aangesteld worden zoals bij vele wedstrijden dit seizoen in de 1e Klasse?’’

Vitesse ’22 nam de leiding door Rik Beentjes, die goed doorging en de bal met de borst meekreeg (1-0/13’). In de 20e minuut een goede ingooi van Michael Stenvers op Milo Cremers die eerst de bal op de borst doodmaakte en vervolgens voorgaf op Mika Miettinen, die de 2-0 naast keeper Schuurman kon koppen. Vitesse ’22 bleef beter en gevaarlijker en na een mooie pass van Rick Tolstra op Mika Miettinen kon die met een prachtige lob de 0-3 aantekenen. Doordat Vitesse ’22 die voorsprong niet uitbouwde, speelde dit ZOB in de kaart en hielp het de gasten zelfs aan een klein slotoffensiefje in de extra tijd van de eerste helft.

Hersenschudding

ZOB wilde kost wat kost de aansluitingstreffer maken. Zij konden bij een nederlaag nog voor degradatiewedstrijden in aanmerking komen. ZOB  kwam pardoes voor de goal van de jarige keeper Davy de Back. Centrale verdediger Jasper Rutgers ging hierbij een duel aan met hun spits. Hij kwam als winnaar uit het duel, maar ook met een snijwond veroorzaakt door contact met de ZOB-spits nadat de bal al door Jasper was weggekopt. De Vitesse ’22-sterkhouder bleef roerloos liggen met achteraf een hersenschudding en moest daarom vlak voor rust het veld ruimen voor Rick Poel.

Het klinkt gek maar dit soort wedstrijden zie je niet meer zo vaak op de voetbalvelden. Door de veel gevallen regen in voorafgaande nacht en ochtend was het veld erg glad. De wedstrijd had alles te bieden: veel doelpunten, ontelbare slidings, maar ook grensoverschrijdende acties. Goed voetbal was bijna onmogelijk door de omstandigheden en er waren veel doorschietende dieptepasses of spelers die door het slechte veld ruzie met de bal kregen of hadden. We zijn dit soort voetbal niet meer gewend door de opkomst van kunstgrasvelden. ZOB ging tot het uiterste, loerde op de counter en Vitesse ’22 gaf als beste verdediging van deze klasse voor rust nauwelijks wat weg.

Tweede helft

Na de thee werd het duel grimmiger en opeens lag middenvelder Mees Oosterman groggy op het veld. De scheidsrechter gaf twee discutabele penalty’s, waarvan de tweede er zeker geen was. Deze twee pingels werden onberispelijk ingeschoten door Kelvin Hijlkema, maar verder dan 3-2 kwam ZOB niet. De angst om te verliezen en daardoor toch nog degradatievoetbal te moeten spelen, sloeg van de spelers in het veld over naar de bank en vice versa. Uiteindelijk werd ZOB-aanvoerder Marko Pals nog met rood heengezonden nadat hij zichzelf te buiten ging.

Na de gespeelde wedstrijd volgde een periode van billenknijpen en ijzige stilte op de bank en de tribune voor ZOB. Ze waren door deze nederlaag nog afhankelijker van de uitslagen van de andere duels. De mondhoeken gingen opeens enigermate omhoog omdat klassenbehoud toch een feit was. Vitesse ’22 bleek ondanks deze goede overwinning een doelpunt tekort te komen om in de nacompetitie voor promotie te spelen. Die eer ging naar De Zouaven, die ondanks hun strijd tegen degradatie zo’n goede reeks op de mat hadden gelegd dat ze zelfs meedoen aan promotiewedstrijden. Kampioen werd Kolping Boys dat door een ruime overwinning van 1-4 achtervolger AGB soeverein op afstand hield.

Ranglijst

Vitesse ’22 bleef het hele seizoen ongeslagen op eigen veld en eindigde mede door dit resultaat op een gedeelde derde plaats met Velsen. De ploeg van Arjan de Zeeuw had dit seizoen de minst gepasseerde verdediging van de 1e Klasse A met 22 tegendoelpunten uit 24 wedstrijden. De eindklassering (uiteindelijk 4e) evenaarde de beste klassering ooit van Vitesse ’22 uit de jaren 90 en dat is een compliment waard. De lijst doelpunten gescoord door Vitesse ’22 kwam op 30 stuks met als clubtopscorer Mika Miettinen met 11 goals. Tot volgend seizoen!

Rick Poel kop de bal beheerst uit het doelgebied. (Foto: Vitesse ‘22)