Warm visuitje ouderen

Castricum – De landelijke stichting Samen Vissen is ondergebracht bij Sportvisserij Nederland en brengt zorgcentra in contact met lokale hengelsportverenigingen. In overleg organiseren zij visuitjes voor de bewoners. Het idee erachter is ouderen uit hun isolement te halen. Afgelopen week was het de beurt aan enkele bewoners van zorgcentrum De Boogaert om de hengel uit te gooien.

Door Henk de Reus

Net zoals vorig jaar werd er weer gevist bij de steiger van Hendrixveld. De ouderen werden begeleid door vijf vrijwilligers van Sportvisserij Castricum.

‘Samen Vissen-coach’ Peter van der Heijdt geeft aanwijzingen en houdt intussen een gezellig praatje met een van de deelnemers. (Foto: Henk de Reus)

Peter van der Heijdt is de Samen Vissen-coach van Sportvisserij Castricum en legt de bedoeling uit: ,,Wij zorgen voor de hengels, het aas en helpen bij het binnenhalen van de vis. Dit laatste kan lastig zijn als je vanuit een rolstoel vist. De hengelaar slaat aan en wij helpen met het binnenhalen van de vis. We assisteren indien nodig ook met het aanbrengen van het aas. Omdat de fijne motoriek op latere leeftijd minder wordt kan dit lastig voor iemand zijn. Degenen die meedoen hebben in het verleden ook vaak gevist en zijn bekend met de klappen van de zweep. We vissen zonder weerhaakjes. De vis is er dan gemakkelijker vanaf te halen en het geeft deze ook een kans om tijdig te ontsnappen’’, aldus Van der Heijdt.

Vanwege het warme weer had de begeleiding voor parasols gezorgd. Deze waren wel nodig want de temperatuur liep ’s middag op naar de dertig graden.