Gemotiveerd toewijzen en de rol van de Stichting Welzijn

Castricum – Vorige week besteedden wij in deze krant aandacht aan het experiment bij Berg & Bal met het zogenaamde ‘gemotiveerd toewijzen’ van de tijdelijke sociale huurwoningen. Naar aanleiding daarvan en onze vragen daarover meldt Stichting Welzijn Castricum geen enkele betrokkenheid te hebben bij de toewijzing en selectie van woningzoekenden.

Door Ans Pelzer

Een taak van de stichting is het begeleiden van inwoners. Dat wordt onder andere gedaan door momenteel de spoedzoekers – als ze dat wensen – behulpzaam te zijn bij het invullen van aanvraagformulieren. De toewijzing en selectie ligt echter in handen van de gemeente Castricum en Kennemer Wonen. Kennemer Wonen voert inmiddels al selectiegesprekken met jongeren. Met de statushouders worden pas later intakes gedaan. De verwachting is dat daar eind augustus mee gestart wordt.

Hoe de selectie en toewijzing van statushouders gaat verlopen, is voor iedereen nog onduidelijk. Op de vraag aan de gemeente hoe het dan zit met de berichten die in het dorp rondgaan dat statushouders nu al opgeroepen worden, krijgen we geen antwoord van de gemeente. Stichting Welzijn Castricum vervult wel de functie van (tijdelijk) sociaal beheerder van de drie nieuwe locaties voor statushouders. Daarin wordt samengewerkt met Zaffier, Innova en de gemeente. ,,Natuurlijk met onze eigen taalcoaches; vrijwilligers waar we erg dankbaar voor zijn’’, meldt de directeur van Stichting Welzijn Castricum desgevraagd. (Archieffoto: Mardou van Kuilenburg)