Programma komend najaar bij het Regionaal Archief

Alkmaar – De rijke geschiedenis van Alkmaar ontdekken of een stamboom leren uitzoeken: het Regionaal Archief heeft ook dit najaar weer een uitgebreid en afwisselend programma aan cursussen en activiteiten voor iedereen, van beginners tot gevorderden.

Tijdens de cursus ‘Alkmaars historie’ neemt kunsthistorica Margriet van Eck Poppe de deelnemers mee op een reis door de tijd, langs de belangrijkste historische gebeurtenissen en ontwikkelingen van de stad. Bijeenkomsten bij het archief worden afgewisseld met rondleidingen door de stad.

De kaart van Alkmaar in 1597 door Cornelis Drebbel. Tijdens de cursus ‘Alkmaars historie’ komen deelnemers oog in oog te staan met de geschiedenis van de stad. (Foto: Regionaal Archief)

Familiegeschiedenis

Ook dit najaar biedt het Regionaal Archief gratis kennismakingssessies met familieonderzoek aan. De deelnemers leren er welke bronnen ze kunnen gebruiken om hun familiegeschiedenis in kaart te brengen en waar ze die kunnen vinden. Wie meer ervaring wil opdoen met het lezen van eeuwenoude handschriften kan terecht bij de cursus ‘Lezen van oud schrift voor gevorderden’. Tijdens deze cursus wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de analyse en de context van verschillende soorten historische documenten.

Open dag

Er staan nog meer activiteiten op het programma dit najaar. Zo neemt het Regionaal Archief deel aan zowel Open Monumentendag als Museumnacht Alkmaar. Op 30 november opent het archief bovendien de deuren voor een open dag met het thema ‘Het archief, daar zit muziek in!’. Het volledige cursusprogramma is op www.regionaalarchief.nl/cursussen te vinden. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072 8508200).