Lezerspost: huisvesting statushouders

In 2023 las ik voor het tweede jaar op rij in De Castricummer over de schimmel en lekkages in de afgedankte zeecontainers in Castricum waar statushouders al meer dan een jaar bivakkeerden. In 2022 had ik dezelfde berichten ook al gelezen in de Castricummer. Waarom waren die problemen na een jaar nog niet opgelost? Leden van een partij als Lokaal Vitaal zouden zoiets toch in no time kunnen oplossen? En ondernemende leden van de VVD zouden zo’n klusje toch ook wel even kunnen klaren? En een groene en linkse partij als GroenLinks zou dit toch niet tolereren?

Voor een antwoord op deze vragen heb ik gezocht op de website Castricumvooriedereen.nl/zwartboek. Daar las ik over de jarenlange ellendige huisvesting van statushouders in Limmen (Oosterzijweg) en Castricum (De Puikman). Ik leerde dat statushouders door de IND erkende vluchtelingen zijn met een verblijfsvergunning voor een periode van vijf jaar en dezelfde woonrechten hebben als andere burgers. Ik las op de website hoe er sinds 2019 tevergeefs meermalen een beroep is gedaan op de gemeenteraad om deze mensen te voorzien van betere tijdelijke huisvesting. Ik heb het Coalitieakkoord 2022-2026 gevonden op de website Castricum.nl en daar de loze beloftes onder ‘Integratie’ gelezen. Ik heb op de Wettenbank van Overheid.nl gelezen dat burgemeester en wethouders verantwoordelijk zijn voor de naleving en handhaving van de ‘Wet Goed Verhuurderschap’.

Ik heb daarna tweemaal tevergeefs een brief met uitleg en foto’s van de schimmel in De Puikman-roestbakken aan de gemeenteraad gestuurd. Maar in maart van dit jaar heeft de gemeenteraad opdracht gegeven voor een onderzoek naar de woonkwaliteit in de Puikman-containers. De verhuurders van deze containers kondigden toen aan dat er vóór de zomer airconditioning zou worden geïnstalleerd. Beide voornemens zijn nog steeds niet gerealiseerd.

Sindsdien heeft onze wethouder Wonen voor nog ellendiger huisvesting voor de nieuw aangekomen statushouders gezorgd: aan de Stetweg in steriele hokjes zonder wc, water en privacy in de lekkende en ’s winters onverwarmde voormalige tractoren-toonzaal. Aan de Koekoeksbloem moeten statushouders nu gaan wonen in in-elkaar-geflanste kamertjes in leslokalen in de voormalige Montessorischool.  Statushouders weten dat ze vele jaren vast zullen zitten in deze ‘behuizing’ en zullen, net als de meeste statushouders in Limmen en de Puikman, geen uitzicht hebben op een leefbaarder onderkomen in Castricum.

Voor de nieuwe containerwoningen op ‘Berg en Bal’  konden jongeren en volwassen ‘spoedzoekers’ zich sinds juni aanmelden middels een aanvraagformulier op de website van Kennemer Wonen. Honderden hebben zich ingeschreven en de inschrijving is nu gesloten. Maar tot op de dag van vandaag is er geen inschrijfformulier waarmee statushouders zich kunnen aanmelden voor een woonunit op Berg en Bal.

Ik kan niet anders dan concluderen dat onze gemeentelijke overheid, met name onze burgemeester en wethouders, zich in Castricum niet aan de wet houdt en een harteloos beleid voert. Het woningtekort is geen excuus om statushouders in onmenselijke omstandigheden te huisvesten.  Nu is het aan het moreel kompas van de andere inwoners van Castricum om niet weg te kijken en hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad over deze misstanden aan te spreken.

Anna Dijkstra, Castricum