Niet gevaarlijk, maar wél blijven opletten

Castricum – De laatste weken lezen en horen we berichten over mensen die door koeien zijn aangevallen. De incidenten vonden in andere delen van Nederland plaats en het ging om een ander soort koe dan de Schotse Hooglanders die we in het duingebied aantreffen. Deze staan bekend als rustige dieren.

Ongevaarlijk

De Schotse Hooglanders staan bekend als rustige dieren, waardoor zij juist goed kunnen worden ingezet in gebieden waar ook mensen te gast zijn. De dieren zijn in de basis dus niet gevaarlijk en zullen eerder wegrennen dan op je afkomen. Toch is het goed om op een aantal dingen te letten. Gert-Jan Freken, woordvoerder bij PWN, benoemt deze hieronder.

,,Bij de beschreven incidenten gaat het om een heel andere situatie. Je kunt de gebieden, de kuddes en de soorten niet met elkaar vergelijken. Het PWN voert een strikt beleid. De Hooglanders worden door veehouders ingezet. Zij houden de kudde goed in de gaten. Mocht er al sprake zijn van een incident dan heeft dit in negen van de tien keer te maken met mensen die onvoldoende afstand houden. Als een koe zich bedreigd voelt loopt deze niet achter- maar vooruit. Mocht er al iets gebeuren, iets dat op zichzelf sporadisch voorkomt, dan gaat de veehouder direct bij de kudde kijken en haalt een koe met afwijkend gedrag direct uit de kudde. Het is bekend dat een koe met kalfjes zich sneller bedreigd voelt, de kalfjes wil beschermen en soms zelfs aanvalt. Echter, in het duingebied lopen al een paar jaar geen kalfjes meer, dus het hier beschreven incident kan zich niet voordoen. Belangrijk is dat je minimaal 25 meter afstand van de Hooglanders houdt (ook voor de foto!), omkeert, of een andere route neemt. Als bezoeker ben je te gast in zijn leefgebied. Respecteer dit. Er kan dan niets gebeuren en je kunt evengoed van deze dieren genieten.’’ Een simpel, maar wijs advies. (Archieffoto: Henk de Reus)