Scouting Castricum trapt jubileumjaar af met spectaculaire seizoensopening

Foto boven:
Pelle Liefting (l) en Jos van Willigen bij het uit 1949 daterende oude clubhuis dat binnenkort wordt afgebroken (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Scouting Castricum bestaat komend seizoen 80 jaar. Het jubileumjaar wordt uitbundig gevierd, te beginnen met een spectaculaire seizoensopening op 14 september 2024 waarbij ook alle oud-leden zijn uitgenodigd. De redactie blikt samen met twee bestuursleden terug op 80 jaar Scouting Castricum.

Door Henk de Reus

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle scoutingactiviteiten verboden. De bezetter vreesde dat het vanuit de scouting wel eens tot een opstand kon komen. Na het einde van de oorlog werd scouting weer heel populair.

Oprichting

Het was kort na de bevrijding in 1945 toen zes enthousiaste jongens bij Herman Slot aanbelden en aangaven graag padvinder te willen worden. Herman, zelf hopman van twee padvindersgroepen in Amsterdam, besloot gehoor te geven aan hun wens. Hij richtte een openbare jongensgroep op met de naam ‘Die Bogeheimers’. Het eerste onderkomen van de groep bestond uit twee houten werkkeetjes op het terrein van Duin en Bosch. Toen deze waren afgebrand vonden de scouts een tijdelijk onderkomen, aanvankelijk in de mandenmakerij van het provinciaal ziekenhuis, wat later in een boerderijtje op het terrein. De feestelijke opening van het nieuwe clubhuis van ‘Die Bogeheimers’ vond plaats in 1949. Het houten clubhuis staat er nog steeds en wordt binnenkort afgebroken.

Foto uit 1946. Padvinders en leiding van ‘Die Bogeheimers’ voor hun onderkomen op Duin en Bosch. (Foto: Scouting Castricum)

Ongeveer tegelijkertijd werd de jongensgroep ‘St. Wilfried’ en de meisjesgroep ‘St. Clara’ opgericht. De laatste twee hadden een christelijke signatuur. Later volgden er nog twee.

In 1946 kwam de openbare meisjesgroep ‘Juliette Low’ tot stand. ‘Die Bogeheimers’ en ‘Juliette Low’ fuseerden in 2005 en gingen samen verder onder de naam ‘Scouting JL Die Bogeheimers’. De huidige, meest gangbare naam is ‘Scouting Castricum’. Beide groepen maken sinds 2005 gebruik van het stenen clubhuis aan het Scoutingpad 3-5 dat in 1990 voor de ‘Juliette Low meisjesgroep’ werd gebouwd.

Doelstelling

Pelle Liefting (22) en Jos van Willigen (24) zijn beiden bestuurslid bij ‘Scouting Castricum’. ,,De doelstelling van de club is sinds de oprichting niet veranderd. We leren elkaar meer over de natuur, evenals het aanwezig zijn in en het respecteren van de natuur. Hiernaast is het belangrijk om beter te leren omgaan met elkaars normen en waarden en grenzen te kennen’’, aldus Pelle.

Veranderingen

Jos zegt dat de meest ingrijpende verandering de fusie in 2005 van ‘Die Bogeheimers’ en ‘Juliette Low’ was. ,,Dit had gevolgen voor de bestuursstructuur en het gebruik van de clubhuizen. Daarnaast deden jongens en meisjes vanaf dat moment gezamenlijk mee aan activiteiten.’’

Als meest recente verandering noemt Jos de aanstaande sloop van het bestaande houten clubhuis uit 1949. ,,Dit is ondertussen niet meer te gebruiken omdat het oud en vervallen is. Als het oude clubhuis verdwenen is gaan we het stenen clubhuis uitbreiden en krijgen de ‘Bevers’ (de kinderen van vijf tot en met zeven jaar) een eigen ruimte.’’

Het stenen gebouw van de Juliette Low meisjesgroep aan het Scoutingpad 3-5 werd in 1990 geopend. Sinds de fusie in 2005 wordt het door beide groepen gebruikt. (Foto: Henk de Reus)

In het verlengde hiervan wijst Jos ook op de start van het initiatief ‘Vrienden van Scouting Castricum’. ,,Dit is een initiatief waar men een eigen gekozen bedrag kan doneren aan Scouting Castricum. Met dit bedrag kunnen wij de vereniging laten groeien. Denk onder andere aan de aanschaf van nieuw materiaal, het uitbreiden van het clubhuis en educatie voor onze vrijwilligers. In ruil voor de bijdrage krijgen alle vrienden van Scouting Castricum een jaarlijkse nieuwsbrief en uitnodiging voor activiteiten zoals de vrijwilligersbarbecue en reünies. Dit is uiteraard vrijblijvend.’’

Activiteiten

Scouting levert jaarlijks een bijdrage aan de herdenking en Stille Tocht op 4 mei. Hiernaast stelt de club zijn terrein beschikbaar bij Regionale Scouting Wedstrijden (RSW) en organiseert het een zomerkamp, de jaarlijkse oliebollenactie, het Midwinterfeest in december en het Sint-Jorisfeest in april. Dit laatste feest is opgehangen aan het ridderverhaal ‘Sint-Joris en de draak’. Verder doet men mee met de actie ‘Jantje Beton’ en ‘De Grote Clubactie’. Ook organiseert de club hikes (speurtochten).

Doorgroeien

Pelle vertelt dat hij zelf sinds 2010 lid is van Scouting Castricum. ,,Ik begon bij de Esta’s, tegenwoordig Welpen (kinderen van 7-11 jaar). Ik houd zelf erg van om buiten te sporten, te rennen en lekker actief te zijn. Het is nog leuker om dit met elkaar te doen.’’

Jos kan het verhaal van Pelle onderschrijven. ,,Ik was zeven jaar toen mijn ouders een moestuintje vlakbij het clubhuis hadden. Ik hoorde vlakbij kinderen spelen en vroeg of ik mee mocht doen. Sindsdien ben ik lid.’’

Korte pauze bij de zitkuil tijdens een van de buitenactiviteiten. (Foto: Scouting Castricum)

Beiden hebben bij Scouting Castricum een leidinggevende rol. ,,Dat is zo mooi bij scouting’’, zegt Jos, ,,Je kunt als jeugdig lid doorgroeien naar een leidinggevende en/of een bestuursfunctie.’’ Beiden benadrukken dat het zeer waardevol om als vrijwilliger jonge kinderen te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Jubileumjaar

Pelle: ,,Op 14 september is de seizoensopening en vieren we een groot feest. Hierbij organiseren we activiteiten voor jong en oud. We gaan terug in de tijd en denken ook na over onze toekomst. Wij zorgen voor eten, drinken en vermaak. We verkopen onderdelen van het houten gebouw, dat dan inmiddels gesloopt is, als souvenir. Ook de Scoutshop is aanwezig. Hier worden shirts en petten met een eigen ontwerp verkocht.

Naast de aanmelding van huidige leden hebben inmiddels 50 oud-leden aangegeven dat zij er op 14 september bij zullen zijn. Degenen die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dit alsnog doen.

Ook gaan we dit jaar gezamenlijk op Zomerkamp, met in elk geval de Welpen en de Scouts. Misschien dat er nog een andere speltak aansluit. Ook het leidingweekendje vieren we extra feestelijk door wat grotere activiteiten te organiseren. We hebben er ongelofelijk veel zin in.’’ Dit laatste is aan de enthousiaste gezichten van beide heren af te lezen.

Geraadpleegde bronnen: Oud-Castricum en internet