Lezerspost: het rijgedrag van onze automobilisten

Het is nog redelijk rustig op de wegen in en om Limmen. Toch maak ik mij nu al grote zorgen wanneer straks na de vakantie iedereen met enorme haast en risico’s nemend naar werk, kinderopvang of school gaat. Het lijkt of je als fietser onzichtbaar bent voor de automobilist, of je niet meetelt bij de verkeersregels. Je kunt met gevaar voor je eigen leven je voorrang nemen als je van rechts komt. In de meeste gevallen karren onze automobilisten met hun grote brede auto`s rechtdoor en gunnen ze je geen enkele blik waardig.

Het enige waar onze geliefde automobilisten voor remmen is een flinke hoge verkeersdrempel, want dat treft hun eigen auto. Ik zeg het nog maar een keer: er gebeuren veel ongelukken waarbij fietsers en auto`s bij betrokken zijn. Iedereen op de weg is vader/moeder, een ouder, opa/oma en kind. Het lijkt of automobilisten maar niet beseffen dat ze grote risico`s nemen door met grote snelheden te passeren, iedereen waant zich Max Verstappen. Laat gewoon het gas los, dat kost geen enkele moeite!

Er is op veel wegen een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur maar er is werkelijk niemand die zich daaraan houdt. Voor de gemeente Castricum: zet flitspalen neer, er kan enorm veel geld met boetes gegenereerd worden. Het mes snijdt aan meerdere kanten, de automobilisten voelen het in hun portemonnee en dat is altijd een sterke prikkel om gedrag aan te passen. De gemeente heeft structureel geld tekort dus zij kunnen dat goed gebruiken om de o zo belangrijke bibliotheken open te houden!

Loes Duin, Limmen