Weer vijf brievenbussen minder in de gemeente

Castricum – In 2019 heeft PostNL het aantal brievenbussen in diverse gemeenten drastisch beperkt wegens de afname van de te versturen brieven. Opnieuw worden ook binnen onze gemeente bussen verwijderd. Het betreft nu twee locaties in Castricum, twee in Akersloot en één in Limmen.

Door Hans Boot

Volgens digitale informatie van PostNL moeten brievenbussen altijd voor iedereen bereikbaar zijn, wat ook geldt voor mensen die minder mobiel zijn. Daarom is het bedrijf gehouden aan de regels die de Postwet voorschrijft over brievenbussen, hun afstand en hun bereikbaarheid. Dat betekent dat in woonwijken met meer dan 5000 inwoners binnen een straal van 1 kilometer een openbare brievenbus moet staan. Daarbuiten bevindt deze zich binnen een straal van 2,5 kilometer. Het gaat daarbij om de afstand gemeten in een rechte lijn vanaf de woningen naar de brievenbus. Vanaf februari 2019 verdwenen de eerste brievenbussen in onze gemeente. Dat waren er in totaal 18, terwijl er 25 bleven bestaan.

Ouderen

In Noord-Holland gaat het nu, met uitzondering van Amsterdam, om tweehonderd bussen die binnenkort verwijderd zullen worden. Bij elkaar is dat ongeveer tien procent van alle brievenbussen in de provincie. De verwijdering zal in september gefaseerd plaatsvinden. De bussen die weggehaald worden, krijgen drie weken van tevoren een sticker. Het maken van bezwaar tegen de verwijdering is niet mogelijk. Wel probeert PostNL de brievenbussen zoveel mogelijk te behouden op plekken waar veel ouderen wonen, zoals bij woonzorgcentra en zorglocaties.

Klantenservice

Voor onze gemeente is bepaald dat in Castricum de brievenbussen aan de Burgemeester Mooijstraat 19 en bij Sans Souci 2 verdwijnen. Sans Souci behoort weliswaar tot de woonzorgcentra, maar hiervoor geldt dat de bewoners op zeer korte afstand gebruik kunnen maken van de bus bij de entree van winkelcentrum Geesterduin.

In Akersloot werd het niet nodig geacht om de locaties Churchillplein 2c en Hoocamp 8 te handhaven, terwijl de bus bij Achterweide 14 in Limmen ook wordt weggehaald. Meer informatie over de dichtstbijzijnde brievenbus na onder andere de voorgenomen verwijdering is te vinden op de website van PostNL. Bellen met de afdeling Klantenservice is ook mogelijk via 088 8686868.

Reactie gemeente

Omdat de actie van de te verwijderen brievenbussen gevolgen heeft voor de bewoners die in de directe omgeving daarvan wonen, is gevraagd of de gemeente daarin nog bemoeienis heeft. Het antwoord daarop van een woordvoerder luidde: ,,Voor zo ver wij weten, is deze actie uitsluitend in handen van PostNL. Zij bepalen dus welke brievenbus blijft staan en welke niet. De argumenten daarvoor kennen wij niet. Als een brievenbus uit de openbare ruimte wordt verwijderd, moet PostNL ervoor zorgen dat die plek weer in de oorspronkelijke staat wordt hersteld. Dus het eventueel herplaatsen van tegels of herstel van groen is geen taak van de gemeente.’’ (Foto: Hans Boot)