Jaap en Hannie Veldt-Knaap zestig jaar getrouwd

Foto boven:
Burgemeester Ben Tap kwam op 27 augustus langs om het echtpaar namens de gemeente te feliciteren. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Jaap Veldt en Hannie Knaap leerden elkaar in hun tienerjaren kennen. Jaap is geboren en getogen in Castricum en dat was nou toevallig ook de woonplaats van de opa van Hannie. Zij logeerde hier regelmatig. Een paar jaar later werd in Caférestaurant ‘De Ooievaar’ in Uitgeest de kiem gelegd voor een langdurige relatie.

Door Henk de Reus

Jaap werd op 27 december 1938 in Castricum geboren. Het gezin waarin hij opgroeide bestond uit twaalf kinderen, vier meisjes en acht jongens. Zijn vader was landbouwer en had ook nog wat koeien. Hannie kreeg op 15 september 1940 in Beverwijk de eerste luier om. Ze was het oudste kind in het gezin en had vier broers en een zusje. Haar vader was elektrotechnicus bij het toenmalige Hoogovens.

De Ooievaar

Hannie groeide op in Beverwijk maar logeerde in haar tienerjaren regelmatig bij haar opa in Castricum. In die tijd leerde zij ook Jaap kennen. Op haar zeventiende ging zij een avondje stappen en belandde zij in café-restaurant De Ooievaar in Uitgeest. Hier kwam zij Jaap weer tegen. Ze viel op zijn krullen. Jaap was direct gecharmeerd van Hannies uitstraling, kleding en uiterlijke verzorging. Na een gezellige avond vroeg Jaap of hij Hannie naar huis mocht brengen. Hannie: ,,Ik was in de veronderstelling dat Jaap al scharrel had met de werkster van zijn tante. Toen hij mij verzekerde dat hij de verkering kort ervoor had uitgemaakt, zei ik dat hij mij maar een andere keer naar huis moest brengen omdat de werkster die avond ook in De Ooievaar was en ik niet wilde dat zij zag dat we er samen vandoor gingen. Dit vond ik niet netjes naar haar toe. Het leek dan net of ik Jaap had ingepikt.’’ De keer erop kreeg Jaap wel groen licht.

De moeder van Hannie, zelf afkomstig uit Castricum, was wel blij met Jaap. ‘Geen Veldt zonder geld’, zou een bekend gezegde zijn dat al decennia rondgaat. De bruidegom beaamt dat Hannie er nog steeds prima verzorgd uitziet. Dan, met een knipoog: ,,Je wilt alleen niet weten wat het allemaal kost.’’ Hannie reageert ad rem: ,,Dat heeft te maken met je zuinigheid, een bekend kwaaltje van de Veldtjes.’’

Trouwen

Op 27 augustus 1964 traden Jaap en Hannie in het huwelijk. Het werd een lange dag want ze moesten al om 09.00 uur in Huize Scheybeeck (Beverwijk) zijn voor de voltrekking van het burgerlijk huwelijk. Het feest vond ’s avonds plaats in hotel Borst, de voorloper van Fase Fier. Het echtpaar kreeg drie kinderen en vijf kleinkinderen.

De trouwdag op 27 augustus 1964. (Foto: Familie Veldt)

Trouwen betekende in die tijd voor een vrouw dat ze stopte met werken. Dit deed Hannie dan ook. Voor haar trouwen runde ze om de dag thuis het huishouden omdat haar moeder een zwakke gezondheid had. Op de andere dagen werkte ze buitenshuis in de huishouding. Later ging ze als coupeuse bij Berghaus werken.

Werkzame periode

Vanwege het beroep van zijn vader zou je verwachten dat Jaap ook in de landbouw zou gaan werken. Hij koos echter een andere richting. Na de lagere school doorliep hij de zevende en achtste klas, bedoeld om leerlingen op school te houden tijdens de leerplichtige periode. Dit was eigenlijk een verlenging van de lagere school. Op zijn veertiende ging Jaap bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs werken, in het begin als timmerman. Daarnaast ging hij drie jaar lang naar de avond-LTS.

Jaap: ,,Het timmeren had ik al gauw onder de knie. Ik leerde er ook metselen, tegelen en stukadoren. Zo werd ik een allround vakman. Ik deed veel verbouwingen, werkte 50 uur per week en verdiende hiermee tien gulden. Dit moest ik thuis afdragen want m’n ouders hadden het niet rijk. ’s Avonds deed ik klusjes bij boeren in de buurt om wat bij te verdienen. Toen ik achttien was ging ik bij ons thuis de boerderij opknappen. Ik zorgde ervoor dat er binnen een wc en een douche kwam, want ik geneerde mij soms als er meisjes over de vloer kwamen die voor het doen van hun behoefte naar buiten moesten.’’

In 1965 werd Jaap uitvoerder bij De Nijs. Hij stopte er in 1991 na vijftig dienstjaren. Zowel Jaap als Hannie deden in de jaren die volgden veel hand- en spandiensten bij de plaatselijke carnavalsvereniging. Daarnaast sloeg Jaap graag een balletje.

Verbouwing

Jaap en Hannie woonden vanaf hun huwelijk in 1965 aan de Brakersweg nr. 73. Ze kochten vrij snel het perceel grond waarop de huidige woning staat. Ze betaalden drie gulden per vierkante meter grond en bouwden er een kleine bedrijfswoning, die het echtpaar in 1966 betrok. Later is de woning een paar keer uitgebouwd en geworden tot wat het nu is, een schitterend optrekje met een wijds landelijk uitzicht. Het stel woont er nog steeds met plezier.

Gezondheid en vrije tijd

Met de gezondheid van het echtpaar gaat het nog prima. Jaap gooit zo nu en dan graag een hengeltje uit of is bezig in de tuin. Samen fietsen en wandelen ze regelmatig. Andere hobby’s heeft Hannie niet. ,,Met zo’n grote familie heb je daar geen tijd voor’’, grapt ze. De burgemeester heeft het echtpaar op 27 augustus persoonlijk gefeliciteerd. Het echte feest vond afgelopen zondag bij Johanna’s Hof plaats.