Castricummer Roderick in bloedstollend (en bloedheet) tv-programma

Castricum – Vanaf maandag 9 september zendt Net5 het nieuwe programma ‘Million Dollar Desert’ uit. Het is een variant op het eerder succesvolle ‘Million Dollar Island’, waarin deelnemers de strijd met elkaar aangaan in een reeks zinderende spelonderdelen, met als einddoel een gigantisch geldbedrag als beloning. De geboren en getogen Castricummer Roderick Eeltink (1999) behoort tot de dertig kandidaten die deze strijd aangingen.

Door Raimond Bos

De promotiefilmpjes voor het nieuwe programma, geproduceerd door Monday Media in samenwerking met Talpa Studios, zijn al enige tijd te zien. Vrienden en bekenden was het dus allang opgevallen dat Roderick één van de kandidaten is. Hij gaat een grote uitdaging niet snel uit de weg en pakte dan ook snel zijn kans toen deelname aan dit nieuwe programma op zijn pad kwam. Het contact met de productiemaatschappij heeft hij in feite te danken aan zijn eigen vindingrijkheid. Hij vertelt: ,,Met vrienden verkoop ik elk jaar tijdens Koningsdag bier en shotjes op de vrijmarkt in Amsterdam. We gaan dan met een bakfiets de stad in, met daarop een groot rad, waar mensen voor vijf euro per keer aan mogen draaien. Ze kunnen dan één, twee of drie shotjes winnen. Voor de Gay Pride van vorig jaar wilden we daar een leuke twist aan geven. Ik liep daar over straat met een enorme dildo uit mijn gulp, waar ik Piña Colada uit kon spuiten. Ik werd toen aangesproken door een dame van de tv. Ze zei dat ze mij een leuke gozer vond en vroeg of ik belangstelling had om deel te nemen aan een programma.’’

Tegen een tikje kunnen

Aan het programma waarvoor Roderick toen wed benaderd, kon hij vanwege een verhuizing niet deelnemen. Het contact met de tv-producent was echter wel gelegd en toen voor ‘Million Dollar Desert’ ook kandidaten werden gezocht, besloot hij de stap te zetten. ,,Ik vond het concept van dit nieuwe programma best uniek. Iedereen kent natuurlijk het programma ‘Million Dollar Island’ wel, maar nu is het voor het eerst in een woestijn. Waar je op een eiland nog vissen kunt vangen, iets in water kunt koken en wat kunt gaan zwemmen, heb je in de woestijn helemaal niets. Nou ja, weinig in elk geval. Bovendien: overdag is het er bijzonder warm en ’s nachts wordt het echt koud. Voor dit programma hadden ze dus kandidaten nodig die wel tegen een tikje kunnen.’’ Wie Roderick wat beter kent, weet dat hij zich gerust tot die groep mensen mag rekenen. Hij speelde met Cas RC rugby op het hoogste amateurniveau van ons land en beoefende deze sport ook in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, waar hij afstudeerde na bij de Hogeschool van Amsterdam de studie International Sports, Management en Business te hebben gevolgd.

Voorbereiding

Als je deelneemt aan een tv-programma als dit, weet je nauwelijks wat je precies te wachten staat. Voor de formule is het verrassingselement juist van grote waarde. Je kunt je dus ook nauwelijks voorbereiden op het avontuur. Roderick: ,,Voor mij was de grootste uitdaging het eten. Ik wist dat er weinig eten zou zijn en ik weet ook dat ik enorm veel eet. Ik heb daarom geprobeerd wat kilo’s aan te komen voordat het avontuur begon, zodat mijn lichaam kon teren op vet. Eigenlijk ben ik daar wat te laat mee begonnen. Ik had zwaarder het programma in willen gaan, maar uiteindelijk had ik er slechts een kleine twee kilo bij. Tijdens mijn verblijf in de woestijn heb ik het dan ook ontzettend zwaar gehad met het eten.’’ Over hoe het hem en de andere kandidaten is vergaan, houdt hij de lippen stijf op elkaar. Contractueel gezien mag hij daarover niets loslaten en dat is logisch. Het zou immers het verrassingseffect voor de kijker wegnemen. Ook de redactie van deze krant is het dus vooralsnog een raadsel hoe ver Roderick het geschopt heeft. Het tv-programma gaat daarover uitsluitsel geven. Het is vanaf 9 september elke maandag- en woensdagavond om 21.30 uur te zien bij Net5.

Unieke ervaring

In ‘Million Dollar Desert’ moeten de deelnemers polsbandjes ter waarde van 10.000 euro verzamelen. Halen ze de finale, dan kunnen ze die bandjes uiteindelijk verzilveren en kans maken op een gigantische geldprijs. Wie afvalt, verlaat het spel, maar vertrekt niet direct naar huis. Zonder dat de overgebleven kandidaten het weten, spelen de afvallers op een andere locatie een extra competitieronde, waarbij één van hen kans maakt om terug te keren in het spel, tot verrassing van de overige finalisten. De deelnemers spelen ieder voor zich en zijn door het concept van het programma grote concurrenten van elkaar. Blijven er na afloop contacten of wellicht zelfs vriendschappen? ,,Nee, vriendschappen niet echt. Ik heb met deelneemster Maaike van Houten nog wel contact. Zij is bekend van haar video’s op TikTok.’’ Roderick, die momenteel met zijn vriendin in Denemarken verblijft en over enkele weken voor tenminste vier maanden naar Australië vertrekt, kijkt positief terug op het avontuur. ,,Het was een unieke ervaring waar ik dankbaar voor ben.’’

Op de foto:
Archiefbeeld van Roderick tijdens een vakantie in Vietnam. Foto: Meriam Mulders)