Lezerspost: rijgedrag automobilisten (2)

Op de Dr. de Jonghweg in Castricum is wel een verhoging in de weg aangebracht om zachter te rijden, echter veroorzaken auto’s en busjes met aanhanger hier heel veel geluidsoverlast. Dit omdat de chauffeurs niet hun snelheid aan willen passen, waardoor de lading op en neer gaat en een ontiegelijk lawaai veroorzaakt. Aan de gemeente is dan ook een verzoek gedaan of er geen 30 km-zone gemaakt kan worden.

Echter, volgens de gemeente betreft het hier een gebiedsontsluitingsweg en dus een 50km-weg [heel Amsterdam bestaat alleen maar uit gebiedsontsluitingswegen en daar is 30 km ingevoerd voor de veiligheid]. Verminderen van snelheid betekent volgens het team Verkeer en Vervoer niet automatisch dat eventuele geluidsoverlast afneemt. [Hoezo eventuele?] De overlast wordt veroorzaakt door losliggend materieel op aanhangers [dus wel degelijk overlast]. Bij een snelheid van 30 km bij de drempel wordt dat niet minder, aldus deze ambtenaren.

In een tweede brief aan de gemeente vragen wij wat dan wél een passende maatregel kan zijn. We krijgen als antwoord dat in het verleden de voetgangersoversteek is gerealiseerd in 2015 en er is een verzoek geweest om een extra drempel in verband met te hard rijden en verbeteren van de oversteekbaarheid. Indien de drempel wordt verwijderd zal de snelheid toenemen en daarmee de verkeersveiligheid afnemen. Verkeersveiligheid vindt de gemeente belangrijk, aldus de woordvoerder van Verkeer en Vervoer [geluidsoverlast dus niet].

Wij als bewoners in de nabijheid van deze verhoging vragen niet zomaar een oplossing voor deze geluidsoverlast, maar om aan een oplossing mee te werken is blijkbaar teveel gevraagd.

Bert Denslagen, Castricum

Zie ook:
Lezerspost: het rijgedrag van onze automobilisten
Lezerspost: rijgedrag automobilisten