Portret van Jan Veldt: priester en strijder voor homo-emancipatie

Castricum – Omroep Castricum maakte een portret van Jan Veldt, telg uit een Castricumse boerenfamilie en als priester nog steeds verbonden aan de Corneliuskerk in Limmen. In het portret vertelt Jan openhartig over zijn leven, zijn werk en zijn homoseksualiteit. Zijn grote inzet voor de zowel de kerk als de LGBTQ+-gemeenschap werden beloond met een Koninklijke onderscheiding.

Jan Veldt werd in 1933 als dertiende kind geboren in een groot boerengezin in Castricum. In de video vertelt Jan over zijn jeugd in Castricum. Hij beschrijft die jeugd als fantastisch, maar hij kreeg als misdienaar ook te maken met ongepast gedrag door een priester. Het weerhield hem er niet van om zijn droom na te streven en zelf priester te worden. Na een opleiding aan het seminarie werd hij in 1960 tot priester gewijd en begon hij aan een leven van toewijding aan de katholieke kerk en de gemeenschap.

Jan werkte in verschillende parochies en was ook ziekenhuispastor. Hij staat bekend om zijn zorg voor mensen, vooral degenen die vaak vergeten werden. Daarnaast heeft hij een sterke band met zijn familie en schreef hij twee boeken over hun geschiedenis. Een opvallend aspect van zijn leven is dat hij als priester open is over zijn homoseksualiteit. Jan vertelt over de eenzaamheid die hij op momenten in zijn leven voelde, maar ook over de liefde voor zijn vriend Roman die helaas veel te vroeg aan kanker is overleden en die hij tot zijn dood heeft begeleid en verzorgd.

Ondanks weerstand binnen de kerk, zet hij zich in voor de rechten van homoseksuelen. Met anderen richtte hij de Stichting RK Homo-Emancipatie op om te strijden voor gelijkheid binnen de kerk. Zijn activisme bracht problemen met zich mee. In 2022 werd hem door het bisdom verboden om nog kerkdiensten te leiden omdat hij een homostel had gezegend. Na veel discussie werd dit verbod opgeheven.

Het portret is vanaf zondag 15 september twee weken op tv te zien bij Omroep Castricum (Ziggo kanaal 46) om 08.00 uur, 11.00 uur, 14.00 uur, 17.00 uur, 20.00 uur en 00.00 uur. De video is ook op www.omroepcastricum.nl en op www.youtube.com/@OmroepCastricum te zien. (Foto: Omroep Castricum)