Bemanning van Havilland Mosquito HX811 waardig herdacht

Limmen – Afgelopen zondag was het precies tachtig jaar geleden dat een Havilland Mosquitto met aan boord de bemanningsleden Herbert Tribeck (28) en Warren Zeller (25) boven IJmuiden door Duitsers werd beschoten en uiteindelijk in de weilanden van Limmen neerstortte. Beide mannen kwamen hierbij om het leven. Afgelopen zondag werden zij herdacht.

Door Henk de Reus

Circa vijftig personen, onder wie locoburgemeester Roel Beems, bestuursleden van Historisch Limmen en leden van Scouting Limmen, woonden de herdenking bij. Deze was georganiseerd door Historisch Limmen.

Doedelzakmuziek

Nadat voorzitter Ron Duijndam in De Oude School een inleidend verhaal had gehouden liep de stoet richting de twee oorlogsgraven. Tegelijkertijd kwamen vanaf de andere kant van de kerk twee doeldelzakspeelsters aanlopen. Terwijl jonge leden van scouting Limmen een bloemboeket op het bloemperkje voor de graven legden speelden zij het lied ‘Amazing Grace’. Het geheel zorgde voor een serene, emotionele sfeer. Hierna liep het gezelschap naar het monument aan de overzijde van De Oude School. Ook hier werden door scoutingleden bloemen neergelegd. De herdenking werd binnen, onder het genot van een kopje koffie/thee afgesloten met een korte film van de opening van het monumentje op 8 september en van Fokker Four die in ‘The missing man formation’ over Limmen vloog. Het geheel vormde eden waardige herdenking.

Op de foto::
Locoburgemeester Roel Beems, geflankeerd door twee doedelzakspeelsters, houden na de bloemlegging een stiltemoment achter de twee oorlogsgraven. (Foto: Henk de Reus)