Duin en Bosch krijgt twintig appartementen voor kwetsbare ouderen

Castricum – Omdat de realisatie van een ‘herberg voor herstel’ in het woonproject Duynpark op Duin en Bosch niet haalbaar bleek, heeft De ZorgSpecialist zich sterk gemaakt voor de bouw en verhuur van twintig kleinschalige woningen voor kwetsbare ouderen in dit gebouw. De formule is vergelijkbaar met het project kleinschalig wonen dat in de zomer van 2021 van start ging in het pand Fochteloo op de hoek van de Van Oldenbarneveldweg en Zeeweg.

Door Hans Boot

Begin volgend jaar wordt op het landgoed Duin en Bosch de laatste hand gelegd aan het plan Duynpark dat voorziet in de bouw van 48 luxe welnessappartementen. Oorspronkelijk was in het middengedeelte van dit plan een ‘herberg voor herstel’ opgenomen, waar mensen met een burn-out tijdelijk kunnen verblijven. Aangezien dit onderdeel onhaalbaar bleek, is De ZorgSpecialist daarop ingesprongen om de betreffende ruimte te bestemmen voor kleinschalig wonen voor kwetsbare ouderen met bijvoorbeeld dementie, zoals dat ook in 2021 is gerealiseerd in het voormalige PWN-kantoor Fochteloo in Bakkum.

Directeur Otto Korstenbroek licht toe waarom nu voor het plan Duynpark is gekozen: ,,Vanaf eind 2022 heb ik hier overleg over gehad met de makelaar van de 48 koopappartementen. Begin 2023 is het huurcontract met ontwikkelaar Building4you ondertekend en hebben we op basis van een aangepast plan een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd.”

Zwembad

Uit een rondleiding blijkt dat er nog heel wat moet gebeuren voordat er gewoond kan worden. ,,De aannemer is nu bezig met het stucwerk, het plaatsen van sanitair en het tegelen. Per 1 februari krijgen wij de sleutel en verzorgen we de inrichting in eigen beheer. De grootte van de appartementen varieert van 25 tot 40 m2. Ze zijn geschikt voor zowel alleenstaanden als echtparen. Als een van de partners een zorgindicatie heeft en komt te overlijden, dan kan de andere partner er blijven wonen.

Voor het verblijf betalen de bewoners huur en servicekosten. Het totale bedrag is inclusief energiekosten, internet en televisie, gemeentelijke belastingen, een aantal verzekeringen, de maaltijden en het wassen van kleding en beddengoed. Wonen en zorg zijn financieel gescheiden. Wij streven ernaar dat de huur toegankelijk is voor iedereen die AOW geniet en een gemiddeld pensioen heeft. Het bijzondere aan dit project is dat de bewoners gratis gebruik mogen maken van een zwembad en sportfaciliteiten in het gebouw”, aldus Korstenbroek.

Informatiemiddagen

Omdat De ZorgSpecialist te horen had gekregen dat velen geïnteresseerd waren in dit project, houdt men op 1 oktober een informatiemiddag van 13.30 tot 16.00 uur in restaurant De Oude Keuken op het Duin en Boschterrein. De aanmelding daarvoor is echter zo overweldigend dat deze middag al volgeboekt is. Daarom is een twee bijeenkomst gepland op dinsdag 15 oktober op dezelfde plaats en tijd. Men kan zich hiervoor aanmelden via het sturen van een mail naar info@dezorgspecialist.nl of bellen naar 023-5100200. Meer informatie is te vinden op www.dezorgspecialist.nl.

Op de foto:
Directeur Otto Korstenbroek laat zijn medewerkers een van de appartementen zien. (Foto: Hans Boot)