Rouwgroep na partnerverlies: ‘gemis blijft groot, maar je leert ermee omgaan’

Castricum – In november starten Nel Groen en Margreet de Jongh opnieuw met een gespreksgroep voor mensen die hun partner verloren. Beiden zijn gecertificeerd rouwbegeleiders met jarenlange ervaring én ervaringsdeskundigen.

Margreet: ,,Als je je partner verloren hebt, kom je in een nieuwe wereld terecht. Je komt los te staan van het normale leven. Soms is dat moeilijk uit te leggen aan familie en vrienden. Als je met lotgenoten praat, is een half woord daarentegen vaak al genoeg. Het is dan fijn dat je begrepen wordt en niets hoeft uit te leggen.’’ Nel vult aan: ,,Rouwenden voelen zich vaak onbegrepen en begrijpen zichzelf soms ook niet, in een tijd waarin het snelle leven overheerst. Rouwen is het hervinden van jezelf en ontdekken hoe je weer kunt zorgen voor jezelf en ook weer zin in het leven kunt vinden. Het is hard werken, mensen zijn vaak moe in een rouwperiode.’’

Eigen manier

De gespreksgroep maakt dat je er minder alleen voor staat. Tegelijkertijd ervaar je in de groep dat ieder op een eigen manier rouw doormaakt. Het gaat er zeker niet alleen treurig en zwaar aan toe in de gespreksgroepen. Alleen al de erkenning en herkenning maken vaak dat je je al lichter voelt en er zijn natuurlijk ook momenten waarop er gelachen kan worden. Margreet: ,,De veiligheid in de groep is heel belangrijk. Iedereen mag er zijn met zijn of haar verdriet. Alles wat er in de groep gezegd wordt blijft onder ons. Nel: ,,Het begrip en de erkenning geeft al troost. Dat het niet gek is wat je voelt en dat je er niet alleen voor staat is vaak heel helpend.’’

Tijdens elke bijeenkomst van de gespreksgroep (in totaal acht bijeenkomsten) wordt een thema besproken dat betrekking heeft op aspecten van het rouwproces, bijvoorbeeld: het omgaan met alle emoties, meer inzicht krijgen in het verlies, het alleen verder gaan en de reacties van de omgeving. De deelnemers kunnen zelf ook thema’s inbrengen.

Meer informatie of aanmelden

De lotgenotengroep bestaat uit ongeveer tien personen. De bijeenkomsten worden gehouden op een locatie in de kern van Castricum. Aanmelden of meer informatie via Nel Groen (06 23205300 / phm.coumans@ziggo.nl) of Margreet de Jongh (06 22973186 / margreetdejongh@gmail.com).

Op de foto:
Nel Groen (l) en Margreet de Jongh. (Foto: aangeleverd)