Jac. P. Thijsse College viert 70-jarig jubileum

Castricum – Van 34 leerlingen in barakken in Bakkum naar 1682 leerlingen op een duurzame locatie in Castricum. Het Jac. P. Thijsse College heeft een enorme groei doorgemaakt in de afgelopen zeventig jaar. De school voor mavo, havo en vwo viert op zaterdag 12 oktober het 70-jarig jubileum.

Op 1 september 1954 werd de voorloper van de huidige middelbare school geopend. Een school in Bakkum met twee lokalen in houten barakken, waar 34 leerlingen les kregen. Zeventig jaar, duizenden leerlingen, honderden docenten en personeelsleden later viert de school, met nu 1682 leerlingen, haar jubileum met een groot feest in het moderne schoolgebouw aan De Bloemen in Castricum. Om 14.00 uur gaan de schooldeuren open voor een reünie, gevolgd door een groots opgezet feest onder de muzikale begeleiding van Bob en de Blue Band, oud-leerlingen van de school.

Vernieuwend

Het was de heer Joosse, geestelijk vader van het Jac. P. Thijsse College, die de openbare Uloschool oprichtte. Daarmee zorgde hij voor vervolgonderwijs voor leerlingen die tot 14 jaar leerplichtig waren, maar na hun lagere school niet meer in hun eigen buurt naar school konden. De eerste directeur van de school, de heer Frehling, gaf samen met een collega alle lessen, die bekend stonden als vernieuwend. Een gezellige sfeer was belangrijk, leerlingen hoefden niet de hele dag stil te zitten en vakoverstijgende vakken, waarbij het leerboek niet altijd strikt gevolgd werd, stonden centraal. Zo werd de lesstof volgens Frehling logischer en leerden leerlingen beter. Omdat de verbinding met de buitenwereld en de natuur deel uitmaakten van het schoolprofiel gaf de directeur de school de naam Jac. P. Thijsse, naar de onderwijzer, schrijver en natuurbeschermer.

Mavo, havo en vwo en een verhuizing naar De Bloemen

Op 14 april 1958 werd de wens om de school uit te breiden gerealiseerd in Castricum. Na 25 jaar, in augustus 1981, startte het Jac. P. Thijsse College naast de mavo haar eigen havo-afdeling, met 105 leerlingen. Enkele jaren later volgden ook de vwo-leerlingen. In 1995 opende het gebouw aan De Bloemen zijn deuren, de locatie waar de school volgend jaar alweer dertig jaar is gevestigd en op dit moment 1682 leerlingen worden opgeleid.

Verhalen delen, herinneringen ophalen

Na zeventig jaar met heel veel uitgereikte diploma’s, schoolreizen, docenten die jubileerden en leerlingen die nu zelf lesgeven op het Jac. P. Thijsse College, is het tijd voor feest. Op de school met inmiddels een internationaal profiel, waar de sfeer – net als bij de start in 1954 – nog steeds belangrijk is, waar huishoudkunde vervangen is door vakken als Chinees en informatica, waar naast regulier onderwijs ook Engelstalig les wordt gegeven en de verbinding met de natuur en de buitenwereld nog altijd deel uitmaken van de kernwaarden van de school, staat op 12 oktober iedereen klaar om alle mensen te ontvangen die een belangrijk deel van hun leven op het Jac. P. hebben doorgebracht. Verhalen delen, herinneringen ophalen en het glas heffen op het belang van kwalitatief, relevant onderwijs op het Jac. P., toen, nu en in de toekomst. (Foto: Bos Media Services)