Nico en Thea Adrichem vieren briljanten huwelijk

Foto boven:
Nico en Thea Adrichem vieren vandaag dat zij 65 jaar getrouwd zijn. (Foto: Henk de Reus)

Limmen – Deze week vierden Nico en Thea Adrichem dat zij 65 jaar geleden in de echt werden verbonden. Goed voor briljant. Gezien de huidige gezondheid van het paar lijkt hun wens – het halen van een platina huwelijk – wel eens uit te kunnen komen. Zelf hebben ze er alle vertrouwen in.

Door Henk de Reus

Nico en Thea zijn beiden 89 jaar, maar dat is aan hun uiterlijk niet te zien. Ze genieten nog elke dag van het leven in hun appartement aan de Lage Weide. Ze werden beiden in 1935 geboren, Nico in Alkmaar en Thea in Enkhuizen. Nico was de oudste in een gezin met vier kinderen, allen jongens. Z’n vader was chauffeur. Thea was eveneens de oudste in het gezin. Ze had zes broers en een zus. Haar vader had een bollenbedrijf.

Koninginnebal

Het stel leerde elkaar in Alkmaar kennen tijdens het Koninginnebal in 1954. Nico vroeg Thea in het Guldenvlies beleefd met een knikje ten dans. Nico: ,,Tijdens het dansen van de Engelse wals en de foxtrot voegde het wel lekker en ik raakte gecharmeerd van de manier waarop Thea zich had gekleed en verzorgd. Ik vond haar ook nog eens leuk en spraakzaam.’’

Thea: ,,Ik kletste maar wat aan want Nico zei niet zoveel. Hij vroeg alleen aan het eind van de avond of hij mij naar huis mocht brengen.’’ De rollen lijken nu omgekeerd want Nico doet tijdens het interview voornamelijk het woord en Thea reageert als haar expliciet iets gevraagd wordt. Thea laat zich ook nog ontvallen dat ze destijds op Nico’s krullen viel. Als de verslaggever Nico aankijkt reageert de laatste gevat met ,,Ik zie je denken ‘Van die krullen is weinig overgebleven’, maar vind je het gek? Elke keer dat je naar de kapper gaat knipt deze een stel haren bij je weg.’’

Wonen en gezin

Nico en Thea hadden vijf jaar verkering en trouwden op 25 september 1959. Aanvankelijk woonden ze aan de Westerweg in Limmen. Zes jaar later verruilden ze hun huis voor een woning aan de Bosmalaan. Hier woonden zij 56 jaar. Drie jaar geleden namen ze hun intrek in hun huidige appartement aan de Lage Weide.

Het stel kreeg twee kinderen. Inmiddels is de familie verrijkt met vijf kleinkinderen. ,,In ons ouderlijk gezin hadden we alleen maar jongens, onze eigen kinderen zijn jongens en de kleinkinderen ook. De familie houdt het bij een merk’’, zegt Nico lachend.

Werk

Nico volgde na de lagere school de Ambachtsschool, gevolgd door avondopleidingen. Zijn eerste werkgever werd autobedrijf Volgers in Alkmaar. Hierna belandde hij bij garagebedrijf Vosse in Heiloo. Na zijn militaire diensttijd ging hij tien jaar bij autohandelaar Tinus Metzelaar in Limmen werken. Na twaalf jaar werd autobedrijf Pouwels in Alkmaar zijn nieuwe werkgever. Hier vertrok hij na twaalf jaar om verkoopdirecteur bij autobedrijf Reijne in Zaandam te worden. Hier ging hij op zijn 59e met vervroegd pensioen.

Nico en Thea op hun trouwdag (25-09-1959). (Foto: Familie Adrichem)

Thea kwam na de lagere school in een internaat terecht. Na vier jaar kwam zij weer thuis wonen. Eén jaar later vertrok zij naar een pension in Nunspeet waar zij ook werkte. Weer drie jaar later ging ze in een groentewinkel in Alkmaar werken. Hierna volgden Bruggeman Mode en C&A. Na haar trouwen had zij nog enkele jaren een dienstverband bij camping Bakkum.

Vrijwilligerswerk

Na hun pensioen in 1994 zijn Nico en Thea actief geweest bij Stichting Welzijn Ouderen Limmen. Thea maakte deel uit van het bestuur en had een coördinerende functie. Ze organiseerde cursussen kunstgeschiedenis en organiseerde modeshows. Nico gaf er twaalf jaar lang computerles voor ouderen. Hij richtte ook de bridgeclub op en was tien jaar voorzitter van de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem.

Hobby’s en gezondheid

Het stel geniet, ondanks de hoge leeftijd, nog een uitstekende gezondheid. Thea zegt dat ze nog nooit gerookt of gedronken heeft en dat dit helpt. Ze fietsen en wandelen vaak en kort na hun pensioen maakten ze mooie reizen en voeren met hun boot door heel Nederland Nico biljart elke week nog.

Feest

Het feest met de (klein)kinderen, verdere familie en vrienden vindt plaats op 28 september bij Brasserie ’t Groen. Gisteren kwam de burgemeester bij het bruidspaar langs om de felicitaties van de gemeente over te brengen.