Schaakvereniging Vredeburg verliest bij De Vennep

Limmen – Na een lange zomerpauze, de traditionele jaarvergadering en een toernooi ‘om er weer in te komen’ werd afgelopen week dan eindelijk weer om de punten geschaakt. Vredeburg 1 – het vlaggenschip van de vereniging – speelde op maandag een bondswedstrijd bij De Vennep 1 en op vrijdag volgde de eerste ronde van de interne competitie.

Hoewel Vredeburg 1 afgelopen seizoen net geen kampioen werd in de tweede klasse van de NHSB werd via een achterdeur – andere verenigingen bedankten – toch de eerste klasse bereikt. Direct mocht Vredeburg het opnemen tegen een sterke tegenstander: De Vennep 1. In Nieuw-Vennep liep het niet goed af: het werd 4,5-1,5. Clubkampioen Luc Janssen verloor op het eerste bord. Na een aardige opening ging het toch mis in het middenspel. Bert Hollander probeerde in een gelijkwaardige stelling de weg naar winst te forceren en kreeg het deksel op de neus.

Bob Stolp stond positioneel zeer voordelig, maar stemde, gelet op zijn ruime achterstand op de klok, toch in met het remisevoorstel van de overzijde. Peter Zeeman liet in een Siciliaanse partij al vroeg een toren gaan en speelde een verloren partij. Barry Blekemolen stond min of meer verloren, maar rommelde zich – heel knap – toch naar een vol punt. Ed Stolp had geen goed antwoord op de Weense opening en werd langzaam opgerold.

Interne competitie

In de interne competitie had de partij tussen Pieter Klein en Ed van Duin veel weg van een strijd tussen Sinterklaas en de Kerstman: wie geeft de meeste cadeautjes? Klein verspeelde al na tien zetten de dame, maar ook Van Duin liet enkele zetten later de dame glippen. Uiteindelijk maakte Van Duin de laatste fout en kon derhalve de nul noteren. Nieuwkomer Bas Boers kende een mooie start. Nadat de aanval van opponent Jan de Graaf strandde, nam hij het initiatief over en schoof naar een lekkere overwining. Dick Aafjes rokeerde kort op een moment dat dat niet goed meer was: tegenstander Harold Ebels sloeg met een loper in op veld h6 en binnen ‘no time’ was de zwarte koningstelling van Aafjes veranderd in een ruïne en kon Ebels het punt bijschrijven.

Nico Pepping zorgde voor een verrassend resultaat door de op papier sterkere Adri Beentjes een half punt te ontfutselen. Debutant Clemens Heijne liet zien een goede aanwinst te zijn voor SV Vredeburg. In een spannende partij wist hij de ervaren Theo Al op remise te houden. Thijs Min pakte vorig seizoen de bronzen medaille bij de jeugdspelers, maar moest onder ogen zien dat Gijs Pouw iets dieper rekende. Zodoende werd de jongeling op een nul getrakteerd. Veruit de langste partij van de avond was die tussen Dean Piepers en Hidde Ebels. De omstanders werd meegezogen in een hoogstaand eindspel, waarin Ebels met een iets actievere koning op indrukwekkende wijze de oppositie voerde en uiteindelijk dankzij een ver opgerukte b-pion de overwinning boekte. (Foto: Pixabay)