Burendag in Castricum: springkussens, spelletjes en heel veel eten

Foto boven:
Kinderen schminken in de Prinses Irenestraat. (Foto: Ans Pelzer)

Castricum – Ieder jaar in September wordt Burendag gevierd. Zaterdag was het in veel Castricumse straten weer feest. Kinderen en volwassenen bevolkten de afgezette straten. Er werd gepraat, gedanst, gedronken, gegeten en volop gespeeld.

Door Ans Pelzer

Vanaf het springkussen in de Jacob Catsstraat roepen de kinderen ‘Ajax! Ajax’ door de speech van Jacob Cats heen. Cats (1577-1660) was even teruggekomen uit het hiernamaals om de mensen in de Jacob Catsstraat toe te spreken. Cats (Jan Zandbergen uit de Jacob Catstraat) was bij leven een volksdichter, jurist en politicus. Hij wordt veelal herinnerd als de man van de frasen. Frasen zoals we ze nu nog kennen: ‘kinderen zijn hinderen’, ‘al geeft je een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding’, ‘als de wijn gaat in de man, ligt de wijsheid in de kan’.

Jacob Cats spreekt de bewoners van de Jacob Catsstraat toe. (Foto: Ans Pelzer)

Cats vertelt dat in zijn tijd kinderen al op 6-jarige leeftijd naar een baas gingen om te werken. Even verderop in de Prinses Irenestraat, staat de straat ook vol mensen. Een klein meisje komt deze verslaggever tegemoet en zegt: ,,het is afgezet hier hoor!” In alles feestvierende straten is er een hartelijke welkom. Stoelen en drankjes worden aangesleept. ,,Maar ik woon hier helemaal niet.” ,,Zeker weten van wel!’’, is het antwoord.

De kinderen in de Jacob Catsstraat. (Foto: Ans Pelzer)