Oer-IJ-lezing over de historie en toekomst van de Atlantikwall in onze regio

Castricum – Donderdag 17 oktober geeft John Heideman een boeiende lezing over de geschiedenis van de Atlantikwall rond Castricum en Bakkum en hoe we omgaan met de restanten van de Atlantikwall in de toekomst. De lezing vindt plaats in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum en begint om 19.30 uur.

In de lezing word aandacht besteed aan de Atlantikwall rond Castricum en Bakkum. Wat is er nog over van de Duitse verdedigingswerken en wat voor invloed heeft dit gehad op het landschap? Zijn de vormen van het Oer-IJ van invloed geweest op de aanleg van de Atlantikwall? Betrokken de Duitsers bepaalde grondstoffen uit het Oer-IJ? Werd het oppervlaktewater op een bijzondere manier gebruikt voor de Atlantikwall? Hoe gaan we om met de restanten van de Atlantikwall in de toekomst? Tijdens de lezing wordt getracht op deze vragen en andere een antwoord te geven.

Over de spreker

John Heideman, geboren 1965, was al vroeg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Hij raakte gefascineerd door de gekte die een oorlog voedt. In de duingebieden rond Castricum heeft John een grote hoeveelheid aan voorwerpen gevonden uit de oorlog en de afgelopen 20 jaar is hij bezig geweest om zo veel mogelijk informatie te vinden over die periode. Hij is auteur van twee boeken over de Tweede wereldoorlog in en rond Castricum en Bakkum. Een derde boek zal verschijnen in het najaar van 2024.

In deze tweede lezing uit de serie van vijf Oer-IJ-lezingen zullen weer veel interessante zaken aan de orde komen waardoor u met andere ogen naar uw omgeving gaat kijken. De stichting Oer-IJ nodigt u van harte uit om hier aan deel te nemen. U kunt zich aanmelden via de website van het Huis van Hilde, www.huisvanhilde.nl/nieuws en vervolgens klikt u op ‘meer nieuws’ en krijgt u een overzicht van de Oer-IJ-lezingen en de wijze van bestellen.Meer over de stichting Oer-IJ, de lezingen en andere activiteiten kunt u vinden via www.oerij.eu. (Archieffoto: Bos Media Services)