Jac. P. Thijsse College viert zaterdag het 70-jarig bestaan

Foto boven:
Het gebouw in 2021. (Archieffoto: Hans Boot)

Castricum – Op 1 september 1954 werd de openbare ULO in Bakkum geopend. Het was de voorloper van het Jac. P. Thijsse College, de middelbare school voor mavo, havo en vwo. Komende zaterdag wordt in het gebouw aan De Bloemen feestelijk stilgestaan bij het 70-jarig jubileum. De schooldeuren gaan om 14.00 uur open voor een reünie, gevolgd door een spetterend feest dat muzikaal wordt omlijst door onder andere de oud-leerlingenband Bob en de Blue Band.

Door Hans Boot

Voor de geschiedenis gaan we terug naar het jaar 1954, waarin hoofdonderwijzer Jansen van de openbare lagere school aan de Bakkummerstraat zich sterk maakte voor de oprichting van een openbare ULO-school. Dat lukte mede dankzij de inzet van medeoprichter Job Joosse sr., een rasechte Bakkummer die diverse bestuurlijke functies in ons dorp vervulde. De school begon voorzichtig op 1 september van dat jaar met 34 leerlingen in twee noodlokalen op het plantsoen op de hoek van de Bakkummerstraat en de Sifriedstraat.

Hier begon het in 1954. (Foto: Oud-Castricum)

De heer Freling werd de eerste directeur. In 1958 kon de ULO aan de Juliana van Stolbergstraat een nieuw gebouw betrekken. Tien jaar later gaf Freling aan de school de naam Jac. P. Thijsse, de landelijk bekende onderwijzer, schrijver en natuurbeschermer. De verbinding met de buitenwereld en de natuur maakte namelijk deel uit van het schoolprofiel.

Ontwikkelingsgericht

In augustus 1981 startte het Jac. P. Thijsse College naast de mavo haar eigen havo-afdeling met 105 leerlingen, enkele jaren later gevolgd door vwo-leerlingen. Inmiddels werd voor de huisvesting ook gebruik gemaakt van het lagere schoolgebouw aan de Bakkummerstraat.

In 1995 werd het huidige gebouw aan De Bloemen geopend. Dat bleek alweer snel te klein, zodat er tijdelijk werd uitgeweken naar aanvullende ruimte in de Molenweidschool. Begin 2000 werd er aan de achterkant van de hoofdvestiging een vleugel aangebouwd die bestemd werd voor studiehuis. Het aantal leerlingen was toen circa 2000, maar door afname van geboortes is dat aantal in de loop der jaren geslonken tot een kleine 1700.

Een schoolklas uit 1960. (Foto: Oud-Castricum)

Nog steeds is de onderwijsinstelling echter populair en leerkracht Edith van Olst, die ook betrokken is bij de organisatie van het jubileum, geeft hiervoor de volgende verklaring: ,,We zijn altijd ontwikkelingsgericht geweest voor wat betreft de innerlijke groei van de leerlingen.’’

Haar collega Ben Vriesema, eveneens deel uitmakend van de jubileumcommissie, voegt daaraan toe: ,,Wij streven naar kleinschaligheid, oftewel dat er veel persoonlijke aandacht is voor de leerlingen. Ook hanteren we het uitgangspunt dat onderwijs niet alleen in het klaslokaal plaatsvindt, maar ook daarbuiten.’’

Reünie

Na zeventig jaar, waarin heel veel diploma’s zijn uitgereikt, schoolreizen zijn gemaakt en verschillende docenten jubileerden of zijn afgezwaaid, is het nu tijd om feest te vieren. Edith: ,,We zijn druk bezig met de voorbereiding van de reünie. Die is bedoeld voor oud-leerlingen en oud-collega’s. De deelnemers worden geleid naar lokalen waar foto’s van diverse jaren worden getoond.’’

De leerkrachten in 1964. Van links naar rechts mevrouw Liefhebber en de heren Streutgers, Freling, Hollaender, Woudt en Klaver. (Foto: Oud-Castricum)

Ben vult haar aan: ,,Door oudgedienden worden er ook een paar lessen gegeven in aardrijkskunde, geschiedenis, economie en muziek. Tot slot treden er naast Bob en de Blue Band oud-leerlingen op als special quest, zoals Yuli Minguel en Nienke van der Berg. Verder is JP Teens, de musicalgroep van de school, te zien en te beluisteren in de kunsthal.’’ Voor de reünie op zaterdag 12 oktober is aanmelding noodzakelijk via www.jpthijsse.nl. De entree bedraagt € 12,50 inclusief vier muntjes.