GroenLinks stapt uit coalitie uit onvrede over handelen VVD-wethouder

CastricumGroenLinks Castricum stapt uit de coalitie met Lokaal Vitaal, VVD en CDA. De partij heeft dat vandaag bekendgemaakt. De aanleiding voor het besluit van GroenLinks houdt verband met de recente communicatie door VVD-wethouder Paul Slettenhaar over de wateroverlast in het pand aan de Stetweg in Bakkum, waar statushouders gevestigd zijn.

Wethouder Valentijn Brouwer heeft vandaag zijn ontslag ingediend. ,,Sinds mei 2022 heb ik met veel trots de eervolle positie van wethouder van Castricum mogen invullen. Op voordracht van GroenLinks en met het vertrouwen van een ruime meerderheid in de raad ben ik met mijn collega’s aan de slag gegaan met een ambitieus coalitieakkoord als leidraad.”

Wethouder Brouwer dient ontslag in

Brouwer: ,,Deze periode is niet altijd makkelijk geweest, maar gezamenlijk hebben we als college de afgelopen periode flinke stappen gezet. We hebben samen gewerkt om Castricum verder te helpen in kleine, maar ook grote en complexe dossiers. Helaas bleek het dossier over statushouders een struikelblok. In toenemende mate kostte het mij moeite mij te verenigen met de collegelijn. De rechten en belangen van statushouders, een kwetsbare groep, leken steeds meer achtergesteld te raken ten opzichte van andere Castricumse inwoners. Een dieptepunt was recent de ongefundeerde beschuldiging aan de bewoners van de Stetweg voor het veroorzaken van lekkage. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat zowel de fractie als ikzelf tot de conclusie gekomen zijn dat het voortzetten van de samenwerking in deze vorm voor mij en voor ons niet meer werkt. Hierom dien ik per direct mijn ontslag in als wethouder van de mooie gemeente Castricum”, aldus Valentijn Brouwer.

Reactie Forza!: ‘zagen het aankomen’

Ralph Castricum van Forza! laat in een reactie weten klaar te zijn om een rol in een nieuwe coalitie te gaan vervullen. ,,We zagen het al geruime tijd aankomen. GroenLinks was natuurlijk een hele vreemde eend in de bijt binnen deze coalitie. Maar een gemeente moet wel bestuurd worden. Het is op dit moment cruciaal voor onze gemeente om het huidige beleid voort te zetten; een stuurloze gemeente is onacceptabel. Als gemeente staan we voor een zwaar pakket aan bezuinigingen waar verantwoordelijkheid voor moet worden genomen (het zogeheten ravijn jaar). Laten we samen werken aan een sterke toekomst voor onze inwoners en het college ook een oranje kleur geven. Wij als Forza! zijn er klaar voor. At your service!”

Reactie Lokaal Vitaal, VVD en CDA: ’teleurstelling’

De fracties Lokaal Vitaal, VVD en CDA laten in een gezamenlijke reactie weten met spijt kennisgenomen te hebben van het besluit van GroenLinks om geen deel meer uit te maken van de coalitie. ,,Dit besluit is voor ons een teleurstelling, aangezien GroenLinks en wethouder Valentijn Brouwer zich net als alle andere collegeleden met grote betrokkenheid en toewijding hebben ingezet en inzetten voor onze gemeente. We waarderen de inzet van GroenLinks en wethouder Brouwer, evenals de resultaten die we samen hebben bereikt. Het is bijzonder jammer dat onze samenwerking op deze manier eindigt. We betreuren het dat we niet samen tot een oplossing konden komen.”

,,Hoewel de aanleiding voor dit besluit ligt in een enkel dossier, hebben zowel GroenLinks als wethouder Brouwer aangegeven verder tevreden te zijn over de samenwerking binnen de coalitie en de voortgang van het coalitieakkoord. Juist nu, in een tijd waarin belangrijke beslissingen moeten worden genomen vanwege de aankomende ombuigingen, is het van cruciaal belang dat we samenwerken om de uitdagingen die voor ons liggen het hoofd te bieden, altijd met het belang van onze inwoners voorop.”

,,Onze partijen zullen in overleg bepalen hoe we de ingezette weg voortzetten en blijven werken aan een sterke, toekomstbestendige gemeente.”

Reactie Rob Dekker (fractievoorzitter VVD): ,,We zijn overvallen door de felheid van aantijgingen jegens Paul Slettenhaar. De hardheid en toon waarmee dit blijkbaar moet worden medegedeeld doen ons inziens geen recht aan de inspanningen die hij heeft geleverd, o.a. op het gebied van woningbouw . GroenLinks schreef daar nog over eind augustus op hun eigen website. Het moddergooien laten wij verder aan hen.”