Deze week: Herman Tervoort, gedreven vrijwillliger bij Historische Vereniging Oud Uitgeest
Al dertien jaar is Herman Tervoort met pensioen na een aantal banen in het onderwijs. Hij begon als onderwijzer in Amsterdam, was onder andere eenendertig jaar leraar pedagogiek, deed nog veel meer maar na veertig jaar was het klaar. Herman is geen man om stil te zitten en kwam toevallig, via zijn buurvrouw Greetje Plaisier, bij de Historische Vereniging Oud Uitgeest terecht. Herman: “Over de heg vertelde zij dat zij een website hadden plus veel cd-roms en of ik daar iets mee kon. Nou hielp ik al regelmatig mensen met hun computer dus dit kon ik wel proberen. Tja en dan blijf je hangen.”
Toen Herman in Uitgeest kwam wonen wist hij niet veel van het dorp maar zo langzamerhand leerde hij steeds meer. In zijn boekenkast staat een boekje van de Uitgeester meester Westerveld uit 1846, een leer- en leesboekje voor kinderen. Hierin kreeg de jeugd allerlei informatie van inwoneraantal tot schoolen en menschen.
Herman: “Leuk toch? Nou word ik wel geholpen door mensen die hier geboren en getogen zijn. Het lijkt alsof men het ruikt want ik krijg overal materiaal vandaan. Hele fotoalbums krijgen we soms te leen en daar kunnen wij altijd iets mee. En niet alleen uit Uitgeest hoor, van over de hele wereld. Canada, Mexico, Nieuw Zeeland.”
Dan lachend: “De fotobeeldbank op onze website is als het ware de schoenendoos van Uitgeest, je stopt er van alles in en het is voor iedereen toegankelijk. Men kan hier op reageren en informatie inbrengen.”
Langzamerhand leerde Herman veel over details en familiebanden hoewel hij naar eigen zeggen nooit een echte Uitgeester zal worden. Het werk vindt hij uitdagend en per dag is hij er zeker een à twee uur, soms langer, mee bezig. Herman: “Zo heb ik ook een advertentiebank gemaakt waar advertenties uit kranten staan van de laatste 250 jaar waar het woord Uitgeest in voorkomt. Zelfs uit 1760! Ook is er een verzameling bidprentjes van Uitgeesters te zien. Als ik werk zet ik vroeg middeleeuwse muziek op, zie het maar als muzikaal behang, het is rustgevend en het werkt lekker.”
Dan vertelt hij dat organisaties niet buiten vrijwilligers kunnen en dat het een slechte ontwikkeling is dat steeds minder mensen hiervoor tijd willen of kunnen vrijmaken. Er is jammer genoeg weinig interesse in geschiedenis totdat men op feiten stuit. Vorig jaar kon men de tentoonstelling ‘De Gulden Middelweg’ bezoeken in het gemeentehuis met foto’s van de Middelweg. Uitgeesters zagen dat gebouwen en kleding anders waren en dat trok toen de aandacht. Overigens is het opvallend dat historische verenigingen in omliggende gemeenten meer leden hebben. Herman heeft geen idee waar dat aan ligt want ook de jeugd wordt regelmatig betrokken via de scholen.
Herman: “In januari 2016 organiseren wij de tentoonstelling ‘Meldijk te kijk’ een prachtig beeld van een van de oudste straatjes van Uitgeest. We gaan gewoon door maar vers bloed in de vereniging is noodzakelijk. Laatst heb ik tijdens een vergadering gezegd dat niemand het eeuwige leven heeft en ik dus ook niet. Het zou prettig zijn als ik iemand rustig kan inwerken zodat na mij het werk ook doorgaat. Gelukkig heeft iemand zich gemeld dus dat komt goed.” Dan laat Herman op zijn computer de website zien, hoe hij alles heeft ingevoerd, hoe makkelijk je alles kunt vinden en hoeveel informatie er bij staat. Aan zijn hele houding is te zien dat hij er nog steeds onnoemelijk veel plezier in heeft. (Monique Teeling)
Heeft u een vrijwilliger binnen uw organisatie of vereniging die het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Aanmelden via kantoor@uitgeestercourant.nl.