PvdA Castricum: ,,Percentage sociale woningen in Castricum loopt achter op landelijk gemiddelde’’

Castricum – In Castricum staan minder woningen in de sociale sector dan gemiddeld in Nederland en de politieke afspraak van het college om meer betaalbaar te bouwen wordt niet nagekomen. Die conclusies trekt PvdA Castricum na een eigen inventarisatie van de woningbouwplannen.

De fractie heeft de vaste woningbouwplannen in deze raadsperiode tot heden geanalyseerd en stelt: ,,Het landelijk gemiddelde voor sociale woningen is 30%, maar Castricum bleef steken op 16%. Na realisering van de huidige vaste woningbouwplannen komt Castricum, mede dankzij de inzet van 160 modulaire flexwoningen, uit op bijna 18% aan sociale huur. Dit is een lichte verbetering, maar dit is nog een groot verschil met het landelijk gemiddelde.’’

Volgens PvdA Castricum krijgen ontwikkelaars nog te veel ruimte om, naast het gewenste deel aan sociale huur, zoveel mogelijk woningen in de dure sector te bouwen. Als voorbeeld noemt men de projecten Parnassia, Laamens, Kaptein Kaas, Romeo en Julia, Limmen Zandzoom en Puikman 1. Om de woningnood in de gemeente Castricum op te lossen, stelt de fractie onder meer voor om minimaal 100 nieuwe sociale huurwoningen per jaar (waaronder modulaire flexwoningen) te bouwen en in te zetten op meer betaalbare huur- en koopwoningen voor middeninkomens. Zie https://castricum.pvda.nl voor het volledige onderzoek en meer aanbevelingen.

Op de foto:
Een bord bij het bouwproject Duynpark Castricum. (Foto: PvdA Castricum)