Pijnlijke nederlaag voor de schakers van Vredeburg 1

Limmen – Op vrijdag 18 oktober speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondsduel tegen Het Witte Paard Haarlem 2. Op dezelfde avond werkten de overige schakers de vierde ronde van de interne competitie af.

Vredeburg 1 komt uit in de sterk bezette eerste klasse B van de NHSB. Om zich daar te handhaven moeten de punten gehaald worden tegen een enkele zwakke broeder en ook tegen min of meer gelijkwaardige teams. Met een miniem ratingverschil was HWPH 2 als zo’n gelijkwaardige tegenstander te rangschikken. Maar het draaide uit op een pijnlijke nederlaag voor het thuisspelende Vredeburg: 2-4. Kopman Luc Janssen bediende zich van de Slavische verdediging. Hij verloor in de opening een cruciaal tempo door eenmaal te vaak te zetten met hetzelfde paard en kreeg een vreselijke koningsaanval over zich heen, waar geen verweer tegen was.

Bert Hollander tekende voor een half punt in een stelling waar inderdaad van beide zijden geen perspectief was op méér. Ook Wim van Dijk behaalde een remise. Even leek het nog of Van Dijk met een zeer actief paard gevaar kon stichten op de damevleugel, maar dat stelde niet veel voor, waarna de vrede werd getekend. Peter Zeeman, gezeten aan het vijfde bord, zorgde al na een zet of tien voor een bijzondere stelling door een regulier stukoffer van zijn opponent niet aan te nemen. Een matige samenwerking tussen de zwarte stukken was het gevolg.

Toch was in het middenspel de strijd nog niet gestreden. Dat werd anders toen Zeeman zich in het eindspel misrekende en glad verloren kwam te staan. Zesde bordspeler Barry Blekemolen zorgde als enige Vredeburg-speler voor een vol punt! Via een Röntgen-verdediging weerlegde hij een vijandelijk offensief, om vervolgens zelf een knappe aanval op te tuigen op de zwarte koning aan de overzijde. Bob Stolp tenslotte werd na een kleine dertig zetten van een paard beroofd en ging vervolgens strijdend ten onder. Na twee externe rondes bungelt Vredeburg 1 zonder wedstrijdpunten en met slechts 3,5 bordpunten in de onderste regionen van de eerste klasse B.

Interne competitie

In de interne competitie probeerde Thijs Min het met een bijzonder remiseaanbod. ,,Wat denk je zelf? Ik sta een paard vóór. Ik neem dat aanbod zeker niet aan’’, was het bedaarde antwoord van Aart van den Brink, die er dus niet intrapte en vervolgens netjes naar de zege schoof. Hidde Ebels boekte een vlotte overwinning op Gijs Pouw. Een aanval met dame en paard was voor Pouw te machtig: hij moest een toren geven. Pieter Klein was in z’n nopjes met een zege op Ed Stolp. Lang hielden de strijders elkaar in een gesloten stelling in evenwicht, maar een kleine misser in het eindspel werd Stolp fataal.

Harold Ebels en Dean Piepers zorgden voor een meeslepend schaakduel. In de Siciliaan won de witspeler (Ebels) een pion in het vroege middenspel, maar gaf daarbij zijn tegenstander een aantal open lijnen retour. Piepers leverde puik werk door de geboden kansen maximaal te benutten; een kwaliteit te veroveren en uiteindelijk de e-pion winnend naar de overzijde te loodsen. Nico Pepping en Arthur Wilbie speelden een spannende partij waarin Wilbie aan het langste eind wist te trekken.

Jaap-Jan Min nestelde zich hoog op de ranglijst door een keurige overwinning te boeken op Bas van Vliet. Paul de Ruijter en nieuwkomer Bas Boers waren aan elkaar gewaagd en besloten na dertig zetten het punt te delen. Op vrijdag 25 oktober wacht de vijfde ronde van de interne competitie. (Foto: Pixabay)