Vertrokken wethouder Brouwer: ‘al langer frictie in het college’

Castricum – Vorige week stapte wethouder Valentijn Brouwer (GroenLinks) uit het College. Breekpunt werd de ‘ongefundeerde beschuldiging’ van het expres veroorzaken van de wateroverlast aan het adres van de tijdelijke bewoners aan de Stetweg. Brouwer: ,,Er was al langer frictie in het college. Het gebrek aan menselijke benadering van de statushouders is in de kern de reden waarom ik een streep getrokken heb.”

Door Ans Pelzer

Brouwer: ,,Het is niet zo moeilijk om mensen goed te huisvesten, mits je op tijd begint en het vraagstuk serieus neemt. Veel problemen met de huisvesting van statushouders komen doordat alles op het laatste moment geregeld moet worden. Dat terwijl iedereen allang wist dat het eraan zat te komen. Dat had makkelijk beter gekund, want haast heeft een belangrijke rol gespeeld.”

Ondergrens

,,Er waren al langer fricties in het college. Vaker gingen ze over de manier waarop statushouders behandeld werden en worden in deze gemeente. Maar de druppel werd de beschuldiging van het college aan het adres van de bewoners in de tijdelijke huisvesting aan de Stetweg. Zij zouden de lekkage expres zelf veroorzaakt hebben. Zo’n beschuldiging namens het college is er dan dus ook namens mij. Dat gaat echt te ver. Je kunt niet zomaar mensen beschuldigen zonder wettig en overtuigend bewijs. Dan zak je door een ondergrens.”


Geen ‘smoking gun’

,,Het opstappen is een keuze van mij en de GroenLinks-fractie geweest. Een dakdekker en een loodgieter zijn op het dak op geweest en zeiden: ‘wij zien geen externe oorzaak voor de lekkage’. Het zijn vakmensen. Zij hebben niet de conclusie getrokken: dan moeten de bewoners het gedaan hebben. Dat heeft het college in een persbericht naar de kranten gedaan. Er is geen ‘smoking gun’; er wordt verwezen naar een zegel op de brandslangen die verbroken is. Maar die zegel kan in een tijdspanne van een paar maanden verbroken zijn. Zonder afstemming in het college met zo’n keiharde beschuldiging naar inwoners komen en zonder bewijs – niet met mijn naam eronder. Ook is er nooit met bewoners gesproken, noch is er aangifte gedaan of een nader onderzoek.”

Rust nodig

,,We wisten, toen we in de coalitie stapten, dat we geen urgentieverklaringen meer hebben. Maar ook dan kun je als bestuur voor rust zorgen. En niet steeds op het laatste moment iets wel of net niet genoeg doen. Op de collegetafel was de gedachte om de bewoners van de Picassolaan in Alkmaar door te laten stromen naar Berg en Bal. Maar we wisten meteen dat de verdeling jongeren (1/3), spoedzoekers (1/3) en statushouders (1/3) zou gelden, en dat we nooit alle mensen konden plaatsen. Dat probleem krijgen we opnieuw op het moment dat de Koekoeksbloem leeg moet en de containers op de Puikman weggaan. Ook komt er een nieuwe taakstelling bij: dan hebben we weer tekorten. Het is steeds te laat en te langzaam. De huizen zijn er niet. Ook tijdelijke huisvesting kan netjes zijn. Het is steeds de vraag: hoelang ga je tijdelijk huisvesten? Het antwoord is voor een paar jaar, maar nu lijkt het voor onbepaalde tijd. Dat is ook de reden waarom GroenLinks voor een doorstroomregeling pleitte en nog steeds pleit. Met de bedoeling om mensen perspectief te bieden zodat er uitzicht is.”

Schijntegenstelling

,,Er wordt een schijntegenstelling gecreëerd alsof onze Castricumse jongeren geen woning in Castricum kunnen vinden door de statushouders. Dat heeft niks met elkaar te maken. Het is zo’n klein gedeelte woningen dat naar statushouders gaat. “

‘Mager excuus’ college

Dit weekend boden Wethouder Slettenhaar en Van Andel een excuus aan de bewoners. De bewoners noemden het ‘magere excuses’. Brouwer: ,,Dat waren geen excuses. In feite een herbevestiging van de beschuldiging.” Er werd gezegd: ‘iemand heeft het gedaan, maar niet jullie allemaal’. Terwijl je niet weet óf iemand het heeft gedaan. Ook komt er geen rectificatie in de media, terwijl het persbericht wel naar de kranten is gestuurd.”

Andere dossiers

Brouwer benadrukt op meerdere dossiers goed samengewerkt te hebben in het college. Hoe nu verder? ,,Dat is niet aan mij. Er uitstappen en invloed verliezen is een duivels dilemma. Toch heb ik besloten dat ik dit vanuit mijn naam niet kan laten passeren. Liever had ik mijn termijn volgemaakt. Ik ben op een goede manier weggegaan bij het college.”

Foto: Ans Pelzer