Feestelijke opening fototentoonstelling ‘Onderweg’ in Geesterhage

Foto boven:
Echtpaar Talavati voor hun foto bij de tentoonstelling. (Foto: Ans Pelzer)

Castricum – De fototentoonstelling van Goedele Monnens en Clemy de Rooy werd vorige week vrijdag onder grote publieke belangstelling geopend in Geesterhage. ‘Onderweg’ laat het dagelijks leven in vluchtelingenkampen zien, op weg en in Nederland. De expositie geeft een indringend beeld van de lange en moeilijke weg die vluchtelingen afleggen.

Door Ans Pelzer

De grote opkomst bij de opening en de levendige gesprekken laten de grote betrokkenheid zien tussen Castricummers en vluchtelingen. Twee van de bezoekers zijn Yusuf en Sajedeh Talavati. In februari vertelden zij in deze krant hun verhaal over de schimmelwoningen aan de Puikman en hun wanhoop daarover. Ze vertellen: ,,We voelen ons nu beter omdat we na het artikel in de krant het aanbod kregen om bij iemand thuis in Castricum te overnachten. Nu slapen we in ieder geval rustig.’’ Het echtpaar Talavati gaat binnenkort naar een containerwoning bij Berg en Bal. Ze zijn blij, maar: ,,Het is opnieuw tijdelijk en dat dan voor tien jaar. Wat is onze toekomst?’’

Waseem bij de opening van de tentoonstelling. (Foto: Ans Pelzer)

Een andere bezoeker, Waseem, verbleef tot voor kort in Hotel Akersloot. In Syrië was hij burgemeester, hij vluchtte voor het regime. Zijn vrouw en drie kinderen zijn nog in Syrië. Door bemiddeling van Takecarebnb heeft hij nu een onderkomen bij mensen in huis in Akersloot. ,,Daar ben ik heel blij mee, ik voel me weer mens.’’ Takecarebnb zoekt nog meer gastgezinnen in Castricum voor statushouders. Contact en informatie via www.takecarebnb.org.

De tentoonstelling Onderweg is nog te zien tot einde van dit jaar in Geesterhage, Geesterduin 3. De toegang is gratis.