Lezerspost: kwaliteit flexwoningen

Opnieuw haalt het onderwerp ‘kwaliteit van de flexwoningen’ de krant. Schimmel in de flexwoningen op de Puikman met zelfs een foto in Dagblad Kennemerland van een paddenstoel in de flexwoning. De benaming ‘flexwoning’ heeft enkel betrekking op het gebruik van de woning waarbij de woning, de locatie of de bewoner een tijdelijk karakter heeft. Voor wat betreft de kwaliteit van de woning moet deze zoals alle woningen voldoen aan het Bouwbesluit. Daarin zijn wel drie niveaus te onderscheiden: nieuwbouw, verbouw en bestaande bouw. Het laagste niveau betreft dan ‘bestaande bouw’. Maar ook dan is de minimale eis: ‘Een bouwwerk heeft een voorziening voor luchtverversing waarmee het ontstaan van een voor de gezondheid nadelige kwaliteit van de binnenlucht wordt voorkomen’. In het Bouwbesluit worden verder nadere eisen gesteld aan hoeveelheden ventilatie.

Het mag duidelijk zijn dat in de flexwoningen aan de Puikman hieraan niet wordt voldaan! In het kort kan je stellen dat er altijd een goede mechanische ventilatiesysteem nodig is met afvoerpunten in keuken, badkamer en toilet. Daarnaast dient er voldoende buitenlucht via ventilatierooster tot de woning te kunnen toetreden om het ventilatiesysteem te laten functioneren. Maar met alleen een deugdelijk ventilatiesysteem zullen de problemen aan de Puikman mogelijk niet zijn verholpen. De flexwoningen zijn namelijk stalen containers voorzien van een binneninrichting en een voor het oog fatsoenlijke buitenschil. Bouwfysisch gezien een nachtmerrie.

Huurverlaging aanvragen

Had dit kunnen worden voorkomen? Waarschijnlijk wel als vanaf de start aan de eisen van het Bouwbesluit was voldaan. Controle ligt hierbij bij de afdeling Bouwtoezicht. Als voor de aanvraag van de bouwvergunning de plannen worden beoordeeld op basis van het Bouwbesluit moet ergens een lampje beginnen te branden bij de beoordelaar. Hij/zij dient, als niet duidelijk is aangegeven hoe er gebouwd wordt, nadere vragen te stellen aan de indiener van het plan. Pas als duidelijk is dat alle aspecten van het te bouwen bouwwerk voldoen aan het Bouwbesluit kan de vergunning worden afgegeven.

Wat nu te doen? In het artikel van afgelopen week lees ik dat er staat dat de verhuurder wordt verzocht om maatregelen op korte termijn uit te voeren met name schimmelreiniging en verbeteren van ventilatie. In het tempo wat de verhuurder tot nog toe heeft laten zien zou ik er als bewoner niet gerust op zijn. Mijn advies: ga met hulp van een gespecialiseerde jurist opnieuw naar de huurcommissie en vraag huurverlaging aan, mogelijk met terugwerkende kracht, want de woningen hebben vanaf het begin tot op heden niet voldaan aan het Bouwbesluit.

Goede voorlichting geven

Daarnaast is het juist voor deze containerwoningen zinvol om goede voorlichting te geven over hoe om te gaan met verwarmen, luchten en ventileren. Het wordt inmiddels weer veel kouder buiten en mensen hebben de neiging om dan ventilatierooster te sluiten ‘om niet voor de buitenlucht te stoken (verwarmen)’. Maar juist die koude buitenlucht is veel droger de warme lucht in de woning.

Door via ventilatie de vochtige lucht van de woning te vervangen voor droge buitenlucht wordt veel leefvocht uit de woning verdreven. Minder vocht in de woning hoeft dan ook opgewarmd te worden. En dit betekent dan ook lagere verwarmingskosten in een goed ventileerde woning dan in een niet of te weinig geventileerde woning. Dit geldt natuurlijk voor alle woningen!

Schimmelsporen

In een woning waarbij de luchtvochtigheid door middel van goede ventilatie niet te hoog wordt, betekent dit tevens dat schimmelvorming veel minder kans krijgt zich te ontwikkelen. Schimmelsporen bevinden zich overal in de lucht, buiten én in alle woningen. Maar om schimmelsporen tot schimmels (ook paddenstoelen) te doen ontwikkelen zijn ook nodig voedsel en vocht. Voedsel bevindt zich veelal in kalk (gestukadoorde wanden en bijvoorbeeld in zeepresten in de badkamer). En vocht bevindt zich in niet of te weinig geventileerde lucht en op koude wand- of glasoppervlakten waar vocht uit de lucht op is gecondenseerd.

Het voorkomen (van het ontwikkelen van schimmel) is dus mogelijk door te zorgen voor voldoende warmte, goede ventilatie en het zo nodig snel verwijderen van vocht/water van betegeld wanden in met name de badkamer direct na het douchen. Daarnaast kan het zinvol zijn om als je wanden gaat schilderen hiervoor schimmelwerende verf te gebruiken (dan is er geen voedsel voor het ontwikkelen van schimmels). Heb je al schimmels op wanden, plafonds of tegels, verwijder deze dan met sodawater in plaats van allerlei chemische stoffen of chloor. Ook dit vertraagt daarna schimmelgroei.

Nic Hollenberg, Bakkum