Naar aanleiding van de ingezonden brief d.d. 02-01-2025 jl. (Bomenkap door PWN): de situatie is nog veel alarmerender dan de briefschrijver schetst. De Europese Commissie stelde zich in 2020 ten doel om in tien jaar tijds minstens 3 miljard bomen te planten. Een goed voornemen, want terugdringen van de mondiale broeikasgasemissies is niet genoeg, we zullen ook actief CO2 uit de atmosfeer moeten verwijderen. Een boom doet dit van nature, vandaar het voorstel in ieder geval in Europa ten minste 3 miljard bomen te planten.
Ook Nederland moet hierbij zijn bijdrage leveren maar onze goede voornemens worden helaas drastisch tegengewerkt door de N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Deze ‘beheerder’ heeft onlangs kans gezien om op basis van dubieuze en misleidende argumenten tussen de 13.000 en 20.000 (en waarschijnlijk heel veel meer) kerngezonde bomen in het duingebied van Bergen aan Zee te kappen! Zogenaamd om de duinen meer te laten stuiven.
Iedere bezoeker van het duingebied bij Bergen aan Zee heeft inmiddels kunnen ervaren welke verwoestingen de PWN heeft aangericht: een ernstig verminkt gebied (de fietspaden zijn onbegaanbaar geworden door het stuifzand) en een onomkeerbare ramp voor mens en dier (terwijl naaldbomen ook nog eens verreweg de meeste CO2 opvangen). Dit alles ook nog eens dankzij miljoenensubsidies van de provincie Noord-Holland terwijl PWN onterecht profiteert van een gigantische houtopbrengst.
Dit alles staat niet op zichzelf: er zijn nu al concrete plannen voor soortgelijke desastreuze operaties in het duingebied van Heemskerk. De bewoners van deze regio zijn hierbij gewaarschuwd. Tenslotte: om een faire bijdrage te leveren aan de voorgenomen landelijke boomaanplant zal eerst PWN het beheer van dit soort kwetsbare duingebieden ontnomen dienen te worden om te voorkomen dat ze nog meer schade aanricht.
Loek de Git, Castricum
Ik werd wakker geschud door de ingezonden brief van L. van Meerkerk in de Castricummer van 02-01-2025 over de bezuinigingen die de gemeente, in dit geval met het nieuwe bomenbeleid van 2021/2022, het licht heeft laten zien. Wat ik al vermoedde is namelijk gewoon realiteit. Ik leg het even uit:
Er staan wat kastanjebomen in de Bakkummerstraat die al decennialang, in ieder geval langer dan wij daar woonden, zeg veertig jaar, door de afdeling bomenbeheer – volgens de toen heersende visie waarin die bomen qua uitstraling en schoonheid werden beschouwd als beschermd en straatbepalend voor die straat – werden bijgehouden. Het was zelfs zo dat, ook al stonden die bomen op het grondgebied van de bewoners, je er als bewoner, al die jarenlang, alleen maar naar mocht kijken; kappen was sowieso uit den boze. Je was als bewoner dus niet de baas over jouw eigen boom.
In 2021/2022 is echter een nieuw beleidsplan voor het bomenbeheer tevoorschijn getoverd. De gemeente is onder andere gaan outsourcen en heeft tevens besloten om die desbetreffende kastanjebomen, als zijnde onderdeel van dat nieuwe beleid (wat feitelijk gezien het woord beleid niet verdient) plots inherent aan dat ‘beleid’ niet meer zelf te gaan onderhouden. Het blijkt gewoon te gaan om een – ik kan het niet anders verwoorden binnen de context – ordinaire bezuinigingsmaatregel waardoor nu plots de zorg van de bomen aan de eigenaren is overgedragen. De manier waarop is echter werkelijk schandalig! Dat was mij inmiddels al eerder kristalhelder geworden en dat werd door het lezen van het verhaal van L. van Meerkerk nog helderder.
U voelt hem natuurlijk al aankomen. Kernpunt is: deskundigen in de bomenbranche hebben dit uiteraard al jaren geleden – ik houd het maar even op het relevante jaar 2021 – aan zien komen. Er is toen, een boom wordt immers niet binnen een week ziek en/of draagt dit uit (dat staat dan ook op de site te lezen van diezelfde gemeente, dat is een proces van jaren!), gelijk besloten om met dat nieuwe beleid te starten en de bewoners verder onwetend over de staat van die bomen te houden.
Omdat het dan ook jaren duurt voordat je dat ‘ziekzijn’ als leek zou kunnen aantonen, werden de bewoners voor de gek gehouden en gepaaid en werd hen een vergoeding van € 65,- per jaar in het vooruitzicht gesteld om daarmee, met dat flutbedrag – en dat is hun eigen tekst! – ‘de bomen gezond te houden’. Bomen die op sterven na dood zijn, mind you! Hoe ziek is dat!?
Even afgezien van dit ridicule, volstrekt ontoereikende bedrag, waar je wellicht net één tak voor af kunt laten zagen, is het naast dat het een ordinaire bezuiniging is, ook nog eens ontzettend ordinair en wettelijk gezien onrechtmatig(e daad!) om op die manier reeds ZIEKE bomen, als gevolg van blijkbaar miserabel eerder onderhoud door het gemeentelijk bomenbeheer, vervolgens bij de bewoners over de schutting te gooien en hen, oh ironie, ze met € 65,- af te schepen om hen daarmee de gezondheid van de bomen, die immers al jaren doodziek zijn, te doen continueren. Het is bijna sadistisch en een ware gotspe! Ik benadruk het nog maar eens! Dit kan niet anders dan onrechtmatig zijn.
Ik wil hiermee het verhaal van L. van Meerkerk in een breder perspectief plaatsen, hem steunen en andere bewoners van Castricum bewust maken en wakker schudden die mogelijk in hetzelfde schuitje zitten om samen eventueel een vuist te kunnen maken. Bovendien legt de gemeente met dit beleid bewust levens in de waagschaal: vorig jaar is bij mijn buurman een eendere boom op ooghoogte afgeknapt en haaks op de weg terecht gekomen: op ooghoogte zichtbaar helemaal hol! Zelfs wij als leek weten dat je er maar op hoeft te kloppen om te kunnen constateren dat een boom niet hol klinkt.
De gemeente heeft er dan ook blijkbaar geen flikker aan gedaan. Zij hebben het gewoon laten gebeuren. De materiele schade was indrukwekkend en nee, de gemeente was niet in beeld. Die stonden achter de volgende boom, zeg maar cynisch.
Gegevens inzender bij de redactie bekend