Castricum – Al ruim 46 jaar is Anneke de Groot (67) een vertrouwd gezicht bij Service Apotheek Geesterduin, waar ze vier dagen per week met veel plezier werkt. Nu is het moment aangebroken dat Anneke kan gaan genieten van haar welverdiende pensioen. Dinsdag 29 april zal haar laatste werkdag zijn.
Door Monique de Jager
Anneke is geboren in Uitgeest en woont tegenwoordig in Beverwijk. Na de mavo zocht ze naar een vervolgopleiding en kwam het beroep apothekersassistente ter sprake. „Dat sprak me wel aan”, vertelt Anneke. „Ik ben punctueel en precies, dus het leek me wel bij me passen. Die eigenschappen komen nog steeds goed van pas. Soms zeggen collega’s: ‘Niemand had dat foutje gezien, maar Anneke natuurlijk weer wel’, een mooi compliment.”
Noodgebouw
In 1977 begon Anneke haar loopbaan bij een apotheekhoudende huisarts in Uitgeest. Na ruim een jaar trad ze in 1978 in dienst bij Apotheek Geesterduin. De apotheek was toen nog gevestigd in een houten noodgebouwtje op het weiland tegenover het oude postkantoor dat aan de C.F. Smeetslaan stond. Het winkelcentrum stond er toen nog niet. „Het was er erg vochtig, we moesten het water zelfs wegpompen. Door dat vocht hadden we ook last van schimmel. In de wc groeide zelfs gras”, blikt Anneke terug.

„Tien jaar later verhuisde de apotheek in 1988 naar een nieuw pand op de plek waar tegenwoordig Snackbistro De Toren gevestigd is.” Na bijna dertig jaar kwam er behoefte aan meer ruimte. Aan de Geesterduinweg verrees nieuwbouw die oorspronkelijk bedoeld was voor winkels. Na enige aanpassingen bleek het de perfecte nieuwe locatie voor de apotheek te zijn en een betere optie dan het huidige pand te verbouwen. In 2018 werd de gloednieuwe apotheek in gebruik genomen.
Veranderde werkzaamheden
„De werkzaamheden zijn in de loop van al die jaren flink veranderd”, vervolgt Anneke. „Vroeger was het allemaal handwerk, nu is het geautomatiseerd. We moesten nog echt pillen draaien op een pillenplank. Dan werden het ronde balletjes. We moesten de pillen handmatig in potjes doen, etiketten typen en zelf medicatie zoals capsules, poeders, zetpillen en zalfjes mengen en vullen. We maakten grote voorraden pillen die vaak voorgeschreven werden. Dat deden we bijvoorbeeld tijdens een weekenddienst. We draaiden ook nachtdiensten. Ik sliep dan boven de apotheek, omdat ik verder weg woonde. Tegenwoordig gaat alles met de computer en wordt medicatie kant-en-klaar geleverd. Voor het verwerken van binnengekomen medicatie hebben we een nieuw logistiek systeem, genaamd SmartFilling. Het voordeel daarvan is dat een apotheekhulp het kan doen, zodat de assistentes ontlast worden.”
Minder leuke kanten
Hoewel Anneke nog steeds elke dag met veel plezier naar haar werk gaat, ervaart ze ook minder leuke kanten. „Wat het werk moeilijker maakt, zijn de grote geneesmiddeltekorten. Ongeveer 1500 tot 2000 middelen zijn niet leverbaar. Het zorgt voor veel extra werk om de middelen toch nog ergens te vinden. Het is ook lastig om personeel te vinden. Dat is een van de redenen dat de apotheek sinds januari niet meer open is op de zaterdagen.”
Missen
Anneke laat weten dat ze na haar pensionering het sociale van haar werk en het contact met collega’s het meest gaat missen. „We zijn echt een soort familie van elkaar, we delen lief en leed. Gelukkig kom ik van de zomer, als het druk is, nog een paar keer invallen, dus het stopt niet meteen helemaal. Ik krijg nu tijd om oude hobby’s zoals handwerken en puzzelen weer op te pakken en wie weet vind ik nog wel nieuwe hobby’s.” Wat ze het minst gaat missen, is het vroeg op moeten staan. „Dan kan ik lekker uitslapen.”