PARTNERBIJDRAGE
Een VCA certificaat, wat is dat eigenlijk? VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een hele mond vol, vandaar de afkorting. Het komt erop neer dat werkgevers ervoor zorgen dat zowel leidinggevenden als ander personeel zich bewust zijn van de algehele veiligheid tijdens hun werkzaamheden. Hiervoor leggen zij een VCA examen af.
Hoe ontstond VCA?
In 1994 ontstond het initiatief, het werd in het leven geroepen door vertegenwoordigers en aannemers van petrochemische bedrijven. Destijds was het de bedoeling om een toetsingssysteem op te zetten dat onafhankelijk was, waarmee de veiligheid van bedrijven hoe dan ook gewaarborgd werd. Dit sloeg over op andere branches en inmiddels is VCA een breed gedragen begrip. Niet alleen in de petrochemie dus, maar ook in de bouw, transport en montage, om maar enkele voorbeelden te noemen. Aan de hand van de checklist voor aannemers wordt de kans op bedrijfsongevallen aanzienlijk verkleind. Vaak is VCA het eerste waar nieuw personeel aan onderworpen wordt: met een snelle cursus via bijvoorbeeld In1keerVCA behalen ze het vereiste certificaat.
Is het bij wet verplicht?
Nee, een VCA certificaat of -diploma is niet in de wetboeken opgenomen, maar de regelgeving die erin gehanteerd wordt komt wel rechtstreeks uit de wetgeving. Het is belangrijk om hier kennis van te hebben. VCA is daardoor in de loop der jaren een ongeschreven wet geworden voor bedrijven, ook bij sollicitaties geldt het diploma als pre. VCA is in theorie dus wenselijk, in de praktijk echter vaste prik.
Wie hebben baat bij een VCA diploma?
Chauffeurs, monteurs, bouwvakkers, laboranten, orderpickers, het zijn er te veel om op te noemen. Eigenlijk betreft het vrijwel alle werknemers die hun werkende leven niet achter een bureau zitten. Zowel leidinggevenden als werknemers die in magazijnen, loodsen, werkplaatsen en ook op externe locaties hun werkzaamheden uitvoeren halen een VCA diploma. Overigens is de cursus geen hogere wiskunde, hetgeen de samengestelde afkorting doet vermoeden.
Wat zijn nog meer redenen om een VCA certificaat te halen?
VCA is in de eerste plaats dus gericht op veiligheid, maar ook uitermate leerzaam. Werknemers komen meer te weten over hun product of dienst en worden zich bewuster van waar ze mee bezig zijn. Daarnaast zorgt het feit dat VCA alom gewenst is, voor een betere uitstraling voor bedrijven die het certificaat kunnen tonen. Dit werkt twee kanten op: afnemers weten het te waarderen en eventueel nieuw personeel zal eerder bij werkgevers met een VCA certificaat komen werken. Bovendien nemen zij hun diploma mee in hun verdere carrière, breiden ze hun algemene ontwikkeling uit en maken ze ook in het dagelijks leven gebruik van die kennis.