Regio – Dementie, het ziektebeeld waarbij het brein gaat haperen, is het gevolg van schade in de hersenen. Dementie vermindert het vermogen om eigen wensen kenbaar te maken. Iemand met dementie kan op een bepaald moment zijn belangen niet meer zelf behartigen. Welke rechten heeft hij dan? Wie treedt namens hem op? En welke rechten hebben zijn vertegenwoordigers? Hierover gaat het op dinsdag 9 november in het Alzheimercafé.
Het is belangrijk om wensen vast te leggen en zaken tijdig te regelen. Als de diagnose dementie is gesteld, zouden mensen dat zo gauw mogelijk moeten doen. Maar beter is nog om vóór dat moment vast te leggen wie voor jou beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt. En over of en hoe je behandeld wilt worden als je iets overkomt. Gespreksleider Patrick Bellaart gaat in gespek met Cora Zalm. Zij werkt als professioneel bewindvoerder en mentor bij CZLE Juridisch advies. Patrick en Cora gaan het onder andere hebben hebben over onder bewindstelling en mentorschap; wat is het, wanneer is het nodig en hoe vraag je het aan? Minder ingewikkeld is het om iemand te machtigen, bijvoorbeeld in een levenstestament. Tijdens de avond is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen en deel te nemen aan het gesprek.
De bezoekers krijgen informatie van hulpverleners en van mensen die uit eigen ervaring spreken. Bij elk Alzheimertrefpunt worden deze mensen geïnterviewd door de vaste gespreksleider. Na dit gesprek is er gelegenheid om vragen, ook op andere gebieden, te stellen. Er is een tafel met brochures en andere literatuur om thuis nog eens rustig na te lezen. Iedereen is welkom: mensen met geheugenproblemen, partners, kinderen, vrienden, buren en professionals. Het belooft een bijzondere avond te worden. De toegang is laagdrempelig en gratis. Aanmelding vooraf is niet nodig. De bijeenkomst vindt dit keer plaats in dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg 5 in Uitgeest. De zaal is open vanaf 19:00 uur, het programma start om 19:30 uur. (Afbeelding: Pixabay)